Akcija Uprave pomorske sigurnosti Bar

rusi 3

Grupu od deset mladih turista iz Rusije, surfera, koje su povukle morske struje prema pučini , između Bara i Ulcinja, spasili su danas pripadnici Pomorske sigurnosti.

Mladi turisti, životne dobi oko 25 godina, ne poznajući dovoljno ćudi morskih struja započeli su avanturu u petak ujutro naspram uvale Utjeha, ali vrlo brzo, usled jakog istročnog vjetra nisu mogli kontrolisati daske pa im je pomoć bila neophodna.

Piše: Biljana Dabić

Brzom reakcijom službe Pomorske sigurnosti spašena je desetočlana grupa ruskih surfera, na milju od obale.
Prema saznanjima Jedra u ovoj grupi je bilo preko 20 –tak turista, a polovina od njih nije mogla vladati daskama pa je usledila drama na moru, sa srećnim epilogom.
Jedan od surfera koji su ostali bliže obali, doplivao je do uvale i telefonom obavjestio policiju da su njegovi prijatelji ugroženi na moru, zatražio je pomoć nakon čega je uslijedila akcija spašavanja.rusi 1

-Uprava Pomorske sigurnosti (UPS) izvela je danas uspješnu akciju u kojoj je spašeno desetoro državljana Rusije na moru između Bara i Utjehe. Oko 8.45 časova u Operativno komandni centar (OKC) pristigla je informacija da se desetoro mladih turista na daskama za veslanje kod Utjehe zbog jakog vjetra otisnulo na more najmanje 1.000 metara od obale, te da se nikako nisu mogli vratiti na plažu. OKC je odmah obavijestio UPS koji je u akciju poslao spasilačke brodove "SAR 1" i "SAR 3". Brzo smo ih locirali i za nekih 20 minuta smo bili na licu mjesta, kazao je direktor UPS Safet Kočan.

Prema njegovim riječima, prvo su spasili osmoro turista, zatim još dvoje koji su bili odvojeni od veće grupe.
-U ovoj upsješnoj akciji, blagovremena informacija da je nekome potrebna pomoć, svima je od velike koristi, kaže Kočan.
On je dodao da su turisti iz Rusije, među kojima je bilo i djevojaka, ipak bili iscrpljeni.

rusi 2
Vrlo brzo kad su osjetili čvrsto tlo pod nogama nastao je veseli žagor i tople riječi zahvalnosti, a zajedničke fotografije ostaće uspomena na jedan dan koji se na sreću svih lijepo završio.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar