Dubrovnik ponovo plovi između Bara i Barija

d2

Pomorska linija Bar –Bari –Bar uspostavljena je u srijedu nakon višemjesečne pauze.Crnogorsku i italijansku obalu do zimskih mjeseci povezivaće feribot „Dubrovnik“ koji je u vlasništvu hrvatske „Jadrolinije“.

Tokom maja i juna brod će saobraćati jednom sedmično(srijedom veče iz Bara za Bari), u julu i avgustu dva puta sedmično, a od septembra do kraja novembra ponovo jednom nedeljno.

Biljana Dabić

Ovogodišnji početak saobraćaja na trajektnoj liniji Bar – Bari obilježen je uz prigodnu svečanost na brodu „Dubrovnik“ koji je srijedu ujutro uplovio u luku Bar.
V.d izvršnog direktora „Barske plovidbe” Tihomir Mirković, podsjetio je da su ove dvije kompanije prvi put uspostavile liniju prošle godine.
U Barskoj plovidbi su zadovoljni radom u proteklom periodu, i uvjereni da će se ta saradnja nastaviti i tokom 2018. godine.

Mirković je podsjetio na period kada su dvije obale povezivali brodovi crnogorskih državnih kompanija- „Prekookeanske plovidbe“, kasnije „Barske plovidbe“ punih 52 godine od kad ta linija postoji. U navedenom periodu crnogorski brodovi prevezli su preko 2,5 miliona putnika, više od 450.000 auta, i preko 100.000 kamiona i trejlera.

- Najuspješnije godine su nam bile '95. i '96. kada smo na godišnjem nivou prevozili preko 100.000 putnika. Takođe, izuzetno uspješne godine su bile 2006. '07. i '08. kada smo godišnje prevozili oko 90.000 putnika, i oko 45.000 automobila. Nažalost, u decembru 2016. godine linija je obustavljena, zato što je klasifikaciono društvo „Biro Veritas” oduzelo klasu brodu „Sveti Stefan” - kazao je Mirković, dodajući da „Barska plovidba” od tada pa do danas pokušava da iznađe najbolje rešenje kako bi se ova linija nastavila i održavala u kontinuitetu.

- Mi nastojimo da pronađemo brod koji bi svojim tehničkim karakteristikama i svojim kapacitetima odgovarao ovoj liniji. Do sada nismo uspjeli , ali smo na zadovoljstvo svih ipak uspjeli smo da održimo liniju - rekao je Mirković.

Član uprave „Jadrolnije” Ante Vranješ se obratio prisutnima, podsjetivši na saradnju koja je počela prošle godine, kako bi se zadržala tradicionalna linija i povezanost Crne Gore sa Italijom.

- Vjerujem da je ovo početak jedne lijepe saradnje, i zahvalni smo što ste nas dočekali otvorenih ruku. Naša saradnja na obostrano zadovoljstvo ide dalje. Pregovori za ovu godinu su bili teški, i nastojali smo naravno da obije kompanije imaju stvarne interese od ove linije. I to smo na kraju uspjeli napraviti. Mislim da će najviše od ovog profitirati naši putnici. Nama je drago da smo mi mogli odraditi tu povezanost Crne Gore sa Italijom, kazao je Vranješ.

U „Jadrolniji” razmatraju i druge oblike saradnje sa „Barskom plovidbom“, koji bi se mogli u dogledno vrijeme realizovati.

-Još je jedna godina pred nama, vjerujem da će biti uspješnija nego prošla. Turistički pokazatelji kažu da će biti sve više i više turista. I tu vidimo mogućnost saradnje ovih dviju prekrasnih regija, Crne Gore i južne Hrvatske, dubrovačke županije, i vjerujem da će tu biti puno prostora za saradnju – zaključio je Vranješ.

{galerija}info/2018/5/dubrovnik{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar