isplovljenje Jadrana

Školski brod Mornarice VCG , jedrenjak „Jadran“ svečano je ispraćen iz Tivta na višednevno krstarenje Mediteranom sa ukrcanim studentima Fakulteta za pomorstvo iz Kotora (FZP).


Piše: Siniša Luković


Brod i posadu, te ukrcana 47 studenta i tri profesora FZP ispratili su članovi porodica, brojni građani, komandant Mornarice VCG - kapetan fregate Vesko Tomanović, rektor Univerziteta Crne Gore dr Danilo Nikolić, predsjenik UO Univerziteta dr Duško Bjelica, dekan FZP dr Špiro Ivošević i zamjenik načelnika Generalštava VCG, pukovnik Svetozar Brajković. „Ovaj brod ponos je ne samo Mornarice, već i cijele države Crne Gore. „Jadran“ je da svojom bogatom prošlošću i tradicijom ušao u istoriju pomorstva jer je on ploveća učionica u kojoj su svoje prve profesionalne korake učinili mnogi oficiri i vaši prethodnici. Ovo je za mlade studente prilika da spoje teoriju i praksu, da evociraju uspomene na ono što je ovaj brod već preko 80 godina prolazio i doživljavao i da se neki od vas možda i odluče da svoju buduću karijeru gradi upravo na ovom brodu ili u Mornarici VCG, što bi bio i interes nas svih u Vojsci.“- kazao je pukovnik Brajković, poželjevši „Jadranu“, posadi broda i studentima srećan put i mirno more. Tokom devetodnevog putovanja, „Jadran“ će iz Boke krstariti do Malte gdje će uploviti u luku tamošnjeg glavnog grada Valete.

smotra

Ukrcanim srudentima FZP druge i treće godine sa smjerova nautika, brodomašinstvo i pomorske nauke, kao i nekolicini najboljih studenata prve godine koji su ukrcani na brodu, ovo će biti prilika da se u praksi upoznaju sa svakodnevnim životom i radom na brodu, steknu praktične pomoračke vještine i radeći uz posadu na komandnom mostu, palubi i u strojarnici, u praksi provjere i dopune svoja teorijska specijalistička znanja. Poželjevši im mirno more i srećan put, dekan FZP dr Špiro Ivošević je zahvalio svim koji su pomogli organizaciju ovog krstarenja, prvog dužeg međunarodnog putovanja na koje je „Jadran“ krenuo poslije prošle godine završenog obimnog generalnog remonta i rekonstrukcije broda u Bijeloj. „Želimo da ovo i buduća ovakva putovanja budu tradicija koju će baštiniti i Mornarica i obrazovni sistem Crne Gore. FZP više od šest godina radi na kreiranju i obnovi prepoznatljivog pomorskog obrazovnog sistema. U okviru Uviverziteta CG, prošle godine smo akreditovali naše studijske programe i danas slobodno mogu da kažem, da smo jedina visokoškolska obrazovna institucija u Crnoj Gori koja ispunjava sve nacionalne i međunarodne standarde.“ – istakao je Ivošević poručujuči studentima, među kojima čak petina ima prosječnu ocjenu preko 9, da na krstarenju sa „Jadranom“ do Malte predstavljaju ne samo FZP i Univerzitet, već i cijelu državu Crnu Goru. Prema planu, „povratak „Jadrana“ sa krstarenja očekuje se u nedjelju 13.maja, kada će brod u poslijepodnevnim satima uploviti u luku Kotor.

ViM BANER

Jedro 320x250 

AD Marina Logo

baneb reklama

 baneb jedro

  optotim nova adresa 320

Klime Baković

ave tours 1


JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

baner Adria

  baneb jedro

 

Posljednje vijesti

Thumbnail Kad čovjek voli posao koji radi ne broji godine, ni života, niti staža.
Više u kategorijama: Obale  More  Obale  Info  

baneb reklama

 baneb jedro

regionalni vodovod novi

 Klime Baković


ave tours 1


Luka Bar unutrašnji baner

 

 

 

 

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti