Brod hrvatske Jadrolinije ponovo povezuje Bar sa Barijem

feri 2

Tokom sezone i u postsezoni, na jedinoj pomorskoj liniji Bar - Bari - Bar ploviće putnički brod “Jadrolinije” iz Rijeke jer crnogorska državna kompanija “Barska plovidba” nije kupila fribot. Dogovori sa “Jadrolinijom” u završnoj fazi.

Biljana Dabić

Premijer Duško Marković tokom radne posjete Baru izajvio je da kupovina putničkog broda koji bi saobraćao na pomorskoj liniji Bar –Bari –Bar nije zatvoreno pitanje, već potreba i interes svih.

- Ipak, taj korak se mora načiniti u pravom trenutku i sa mjerom. Mislim da u sadašnjem trenutku kompanija nema taj potencijal, jer je to investicija između deset i 15 miliona evra, kazao je Marković koji je razgovarao sa čelnicima “Barske plovidbe”, kao i sa drugim privrednim subjektima iz pomorstva i turizma.
Napori sadašnjih čelnika “Barske plovidbe” da kupe polovni feribot, nisu rezultirali obnavljanjem jedine pomorske linije Bar – Bari-Bar, pa će drugu sezonu putnike sa crnogorske na italijansku obalu prevoziti hrvatski putnički brod.

Preko 50 godina , Crnu Goru sa Evropom povezivala je redovna pomorska linija Bar –Bari –Bar.

U decembru 2016. redovna linija je ukinuta nakon što je putničkom brodu “Sveti Stefan 2” ukinuta klasa, i u međuvremenu feribot je završio u turskom rezalištu.
Predsednik odbora direktora Barske plovidbe kapetan Ljubo Kočović potvrdio je za Novosti da predstavnici crnogorske kompanije ovih dana pregovaraju sa čelnicima “Jadrolinije” te da bi ugovor o poslovnoj saradnji trebao biti uskoro potpisan.

-Usaglašavamo uslove poslovanja i red plovidbe između crnogorske i italijanske obale, kazao je Kočović ističući da Barska plovidba ne odustaje od kupovine feribota.

-Nastavljamo da pratimo tržište. Takođe, radi se analiza profitabilnosti linije Bar –Bari-Bar, kazao je Kočović dodajući da premijer Marković uvažava želju kompanije za kupovinu broda.

Kočović ističe da na tržištu naravno ima brodova, ali cijena tih putničkih brodova koji zadovoljavaju uslove za ovu liniju premašuju budžet državne kompanije.
Brod „Sveti Stefan“ i linija Bar-Bari-Bar bili su zaštitni znak Bara, pomorske privrede, Crne Gore. Ukidanje redovne linije ima negativan odraz na crnogorsku privredu. Baranima ostaje i gorčina pošto su i emotivno bili vezani za ovu liniju.

Premijer Duško Marković, pak, ističe da emocije treba poštovati, međutim, kada je u pitanju ekonomija i biznis, istakao je premijer” moramo se rukovoditi onim na čemu počiva celishodnost biznisa, profita i opravdanosti”.

- Emocija može da vas odvede u neracionalno ponašanje koje, kada je u pitanju biznis, mogu stvarati gubitke i glavobolju, kazao je Marković.
Premijer ne spori da bi bilo poželjno kada bi uspostavili pomorsku liniju na relaciji Bar –Bari –Bar, a to podrazumeva kupovinu broda za koji kompanija u ovom trenutku nema potrebnan novac.

-Postoje opcije da bi se taj problem mogao riješiti za manje novca, ali u svakom slučaju država je ta koja mora da obezbjedi sredstva, ili garanciju. Poznato je da smo u trogodišnjem procesu finansijske konoslidacije koji nas tjera da vodimo računa o svakom evru, ne zbog toga što ne želimo da investiramo i u ovu granu naše privrede, već zato što moramo da očuvamo finansijsku makroekonomsku stabilnost kao temelj razvoja. Vlada u ovom trenutku nema prostora da opredeljuje sredstva za tu namjenu u bilo kom obliku - ili izdvajanjem iz budžeta, ili davanjem garancija, zaključio je Marković.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar