Tri jedrilice u Baru napravljene za kupca u Emiratima

3

Čuvari crnogorske tradicionalne brodogradnje, kalifatska radionica "Bokovac" iz Bara, isporučili su u nedelju tri jedrilice kupcu u Ujedinjene Arapske Emirate.

Porudžba je stigla iz UAE,pomorske zemlje sa dugom tradicijom izrade barki. Jedrilice,rađene po po uzoru na modifikovanu "korčulanku”, u azijsku državu putuju pod imenom „Baranke“ koje su naziv dobile po matičnom gradu u kome su napravljene.

Biljana Dabić

Tri jedrilice su prvi proizvod ovog tipa brodova koji su izvezeni iz Crne Gore, a ujedno i kruna dugogodišnjeg porodičnog posla Bokovaca.

Riječ je o drvenim jedrilicama, različitih dimenzija: 12 metara sa bašunom, srednja 9 metara, i najmanja 7 metara.

- Ovo je naš porodični biznis, i mi smo kao familija obezbjedili ovaj izvoz za bogatu zemlju kakvi su Emirati. Naručioci su prepoznali kvalitet našeg rada, nakon što su imali priliku da vide naše jedrilice koje su izložene u marini "Porto Montenegro". Vlasnici tivatske marine su Arapi i naši kupci su se boraveći u Porto Montenegru oduševili izgledom plovila i naručili su tri broda. Ovo je radost za sve nas, naš veliki uspjeh. U posao su uključeni deda Pero, otac Nenad, majka Miroslavka-Lala, ali i uspjeh Bara i Crne Gore, kazala je Andrea, najmlađi član porodice Bokovac.

Bokovci su godinu dana radili na izradi tri jedrilice za arapsko tržište.

Svi materijali su od materijala iz Crne Gore koji su se pokazali jako kvalitetnim.

Bokovci podsjećaju da je lantina, u stvari, latinsko-arapsko jedro, koje je iz arapskog svijeta preko Mlečana prenijeto u Evropu, gdje je postalo neizostavan dio mediteranskog nasleđa.

{galerija}more/2018/3/bokovci{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar