Pretovar Luke Bar 45 odsto veći nego 2016. godine!

Luka Zarija

Luka Bar je prošle godine imala 45 odsto veći pretovar u odnosu na 2016, saopštio je izvršni direktor Zarija Franoviću razgovoru za Pobjedu.

On je dodao kako kapaciteti nisu bili dovoljno iskorišćeni do njegovog dolaska na čelo firme u avgustu ali i istakao da je iza kompanije finansijski uspješna godina.

“Ostvareni obim pretovara je veći od 1,7 miliona tona, što je povećanje za 524 hiljade tona, ili 45 odsto. Na bazi ugovorenih poslova i stalnih komunikacija sa poslovnim partnerima očekuje se rastući trend poslovanja i u ovoj godini”, rekao je Franović za Pobjedu.

On je objasnio da su u ukupnom pretovaru dominirali rasuti tereti sa učešćem od 79,5 odsto, zatim tečni sa 16 odsto i ro-ro tereti sa 20,5 odsto.

“Očekujem da ćemo nakon sumiranja rezultata za prošlu godinu imati znatno bolju finansijsku sliku nego 2016, uprkos tome što od 1. maja nemamo više prihod od upotrebe obale, shodno Zakonu o lukama”, rekao je Franović.

n je kao ilustraciju uspješnosti poslovanja naveo da je stepen naplate 75 odsto, a da je 1. avgusta prošle godine bio 41,3 procenta.

“Definisana su dva osnovna cilja poslovne politike i to povećanje iskorišćenosti postojećih i razvoj novih kapaciteta. Iz toga je jasno da nijesam zadovoljan stanjem koje sam zatekao u Luci Bar. Pokrenuo sam set aktivnosti primarno usmjerenih na povećanje stepena iskorišćenosti lučkih kapaciteta”, rekao je Franović Pobedi.

Aktuelni menadžment je u prethodnih pet mjeseci uradio sve što je potrebno da u punoj funkciji budu svi lučki kapaciteti, a radili su i na tome da ih prezentiraju i ponude saradnju svim potencijalnim poslovnim partnerima u državi i region, naglasio je Franović

“Održali smo niz investicionih foruma i prezentacija i svakodnevno smo u komunikaciji i pregovorima sa sadašnjim i budućim poslovnim partnerima. Sa zadovoljstvom mogu reći da su naši napori urodili plodom i da smo otvorili nove poslove”, kazao je Izvršni director najveće barske kompanije.

Najveći korisnici usluga Luke Bar su, naveo je Franović, kompanije Uniprom, Uniprom metali, Grimaldi, Cemex, Jugopetrol, MSK Kikinda.

“Složeni lučki sistem funkcioniše kako treba jer imamo odličnu saradnju i sa agentima i špediterima”, objasnio je on.

Franović je rekao da su sve države regiona njeno gravitaciono područje, ali se u tim Albaniji I BiH suočava sa jakom konkurencijom luka Ploče i Drač.

“Luka Bar kvalitetom i cijenama ne zaostaje za ovim lukama, ali je značajnije prisustvo na tim tržištima ograničeno saobraćajnom infrastrukturom, što otežava i poskupljuje transport”, zaključio je Franović.

paskuci

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar