barska

Izvršni direktor Barske plovidbe Milo Paunović rekao je da pozitivan rezultat poslovanja ove kompanije u prvih devet mjeseci od 3,6 miliona eura proistekao iz bilansiranja pozitivnih kursnih razlika.

“Finansijski rezultat, kao razlika finansijskih prihoda i rashoda, nastao je obračunom kursnih razlika na kredit od Eksim banke u iznosu od 46,4 miliona dolara, kao i knjiženjem kamate po ovom kreditu”, rekao je Paunović za Pobjedu.

On je dodao da rashodi kamata za prvih devet mjesec iznose 613 hiljada eura, pozitivne kursne razlike 4,76 miliona eura, a negativne 329,4 hiljade eura-

U razgovoru za Pobjedu, Panunović je naveo da “bilans novčanih tokova pokazuje značajna akumulirana sredstva, što obezbjeđuje likvidnost i pruža relativnu sigurnost poslovanja”.

On je dodao da Barska plovidba ostvaruje poslovne prihode po osnovu iznajmljivanja brodova "Bar" i "Budva", izdavanja poslovnih prostora, restorana i jaht kluba i agentiranjem broda "Dubrovnik" riječke Jadrolinije.

On je rekao da dosadašnje obaveze po osnovu kamata na kredit kod kineske Eksim banke, koji su uzeli prije pet godina za izgradnju brodova "Bar" i "Budva", izmirene po planu otplate.

“Naše naredne značajne obaveze prema Eksim banci su kamata od 474 hiljade eura koja dospijeva 21. januara naredne godine i prva rata kredita od dva miliona, koja dospijeva 21. jula naredne godine. U prethodnih godinu uspjeli smo da akumuliramo značajna finansijska sredstva iz kojih se mogu isplatiti dvije naredne obaveze prema Eksim banci, a daljim akumuliranjem sredstava iz tekućeg poslovanja moći ćemo izmiriti i naredne rate, od kojih prva dospijeva u januaru 2019. godine”, rekao je Paunović za Pobjedu i dodao da je brod "Bar" u luci Kakinada u Indiji, gdje ukrcava uvrećanu rižu, a potom plovi za Dakar, Senegal.

“Brod "Budva" je u plovidbi preko Atlantskog okeana prema bunker poziciji Recalada u Argentini. Nakon bunkera goriva brod ide u luku San Lorenco u Argentini, radi ukrcaja sojine prerađevine, a potom na iskrcaj u Irak”, rekao je Paunović.

Alegra dugi