U barsku luku uplovio i američki ratni brod

ddg78 7

Brod Mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS Porter (DDG 78), razarač sa navođenim projektilima iz klase Arleigh Burke, stigao je u posjetu Baru, Crnoj Gori, od 21. do 25. septembra.

Cilj posjete je jačanje američko-crnogorskih odnosa i saradnje koja će doprinijeti da Evropa bude cjelovita, slobodna i u miru. Prisustvo ovog broda u Jadranskom moru pokazuje našu kontinuiranu posvećenost kolektivnoj bezbjednosti Evrope.

Tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Džon Tobin (John Tobin) i članovi posade sastaće se sa kolegama iz Mornarice Crne Gore, kao i sa lokalnim zvaničnicima i građanima Bara. Komandant Tobin će se sresti i sa komandantom Mornarice Vojske Crne Gore kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem. U sklopu saradnje sa loklanom zajednicom, članovi posade američkog broda posjetiće Osnovnu školu “Srbija” i učestvovaće u sportskim susretima sa građanima Bara i pripadnicima Vojske Crne Gore.

Ova posjeta luci Bar je u funkciji nastavka napora američke Šeste flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva unapređenja pomorske bezbjednosti i sigurnosti.

USS Porter je peti brod koji nosi ime dvije mornaričke legende: komodora Dejvida Portera (David Porter; 1780-1843) i njegovog sina admirala Dejvida Diksona Portera (David Dixon Porter; 1813-1891). Svojim legendarnim pomorskim dostignućima zaslužili su počasno mjesto u istoriji američke Mornarice. USS Porter je usidren u Roti, Španija. Dom skoro 300 oficira i mornara, brod nudi mnoge usluge i sadržaje poput malog grada, uključujući hranu za posadu, bankarske usluge, automate za novac, perionicu rublja, poštanske usluge, frizerski salon, fitnes centre, biblioteku i šoping prostor.

FOTO: Navysite.de

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar