Luka Klisić: Našim parama kupili kran

 

novi kran

Dan nakon što je premijer Crne Gore Duško Marković boraveći u kompaniji Port of Adria (PoA), povodom puštanja u rad novog kontejnerskog krana, pohvalio investitora iz Turske koji je prije tri godine kupio dio crnogorske luke, oglasili su se iz sindikata privatizovanog dijela Luke Bar – Port of Adria.


Piše: Biljana Dabić

Dok je premijer mišljenja kako “treba da budemo ponosni što u Crnoj Gori imamo kompaniju koja će doprinositi viziji razvoja moderne i savremene Crne Gore”, iz Sindikalne organizacije zaposlenih AD PoA obavještavaju crnogorsku javnost da je novi vlasnik Port of Adria Bar grubo izigrao zaposlene i oštetio državu. Ovu tvrdnju obrazlažu: “ U prve tri godine nije ispoštovao Kolektivni ugovor, koji je bio sastavni dio kupoprodajnog ugovora”.

"Ovog mjeseca su počeli da dijele otkaze tražeći rupe u našem zakonodavstvu i u našem pravosuđu. Kako je moguće da Kolektivni ugovor ne važi po stavu Vrhovnog suda, a kupoprodajni ugovor i dalje važi? Tražimo od Vlade objašnjenje, kako su zaposleni ostali bez prava koja im je država garantovala prilikom privatizacije", naveo je predsednik Sindikalna organizacija zaposlenih Luka Klisić i povodom pohvala koje je premijer uputio investitoru, pita:

„Da li mi građani možemo da platimo 11 od 13 računa, pošto za stranog investitora važi da je dobar, jer je ispoštovao 11 od 13 miliona investicija, navodi Klisić uz napominjanje da novi Kolektivni ugovor menadžent PoA odbija da potpiše još od decembra prošle godine, niti žele o tome da pregovaraju sa sindikatima.
Prema riječima Klisića, država očigledno odobrava sve akcije stranom investitoru, ne pokušava da zaštiti zaposlene, a valjda je svima jasno da bez Kolektivnog ugovora otkaz visi nad glavom svakog zaposlenog mjesec prije ili kasnije..On podsjeća da je prije desetak dana na nezakonit način rukovodstvo kompanije uručilo 19 ultimatuma i oslobodili se 19 zaposlenih u prvom talasu otpuštanja, a premijer hvali kompaniju Port of Adria da dobro i uspješno posluje. Klisić, takođe, naveo da u momentu preuzimanja od strane turskog investitora, komapanija je upošljavala 570, a sada je 279 radnika.

"Samo iz stambenog fonda, turski vlasnici su na poklon dobili više od 4 miliona evra, opraštanjem koncesionih naknada u prve tri godine oko 3 miliona evra, što znači da su našim parama kupili skoro cijeli kontejnerski kran. Voljeli bismo da nam pismeno dostave iz Vlade Crne Gore kako je ispunjen plan investicija, kako je socijalni program realizovan u skladu sa Kolektivnim ugovorom i da vidimo ko stoji sa potpisom iza tih tvrdnji? Obavještavamo građane da smo se obraćali ministrima saobraćaja i pravde, ali da nikada nijesmo dobili odgovor od njih. Ovo je krajnji čas da premijer primi delegacije sindikata iz PoA i konačno čuje i drugu stranu, jer se iz sveg dosadašnjeg ponašanja ne može zaključiti ništa drugo nego to da Vlada CG ne zastupa svoje građane, već je samo zaštitnik stranih investitora", zaključio je Klisić.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar