FOTO: Pušten u rad novi kran Port of Adria

port adria kran open 1

Produktivnost kontejnerskog pretovara u Port of Adria biće utrostručena nakon što je na gatu 1 instaliran kran nosivosti 68 tona, čija je vrijednost 6,4 miliona evra.

Piše: Bilja Dabić

Presjecanjem vrpce predsjednik grupacije Global Ports Holding Mehmet Kutman i premijer Crne Gore Duško Marković danas su pustili u rad novi kontejnerski kran, u privatizovanom dijelu Luke Bar, preduzeću Port of Adria.

Opremom kojom je do sada raspolagala Port of Adria za sat vremena moglo se pretovari 17-18 kontejnera. Novi kran zajedno sa ostalim realizovanim investicijama u opremu i u informacioni sistem povećava produktivnost kontejnerskog pretovara koji će se utrostručiti u odnosu na period prije privatizacije. To znači da će se za sat pretovarati 50 kontejnera, što je blizu kapaciteta koje imaju konkurentne luke u regionu. Kran omogućava servisiranje većih kontejnerskih brodova, sa dosegom od 42 m prema moru, odnosno 14 m na kopnu i opcijom da obavlja istovar dva kontejnera istovremeno.

Predsjednik grupacije Global Ports Holding Mehmet Kutman je na početku obraćanja zvanicama kazao da neće pročitati spremljeni govor već će govoriti iz srca.

On je podsjetio na period prije tri četri godine, kada je turska kompanija kupila dio Luke Bar.

"Nekako sam čuo za Crnu Goru, i luku Bar. Poslali smo ovdje tim, vidjeli ogromno prostranstvo, staru opremu i praktično bez tereta, što je najbolja stvar za investitora zato što možete da završite investiciju i povećate tere"t, kazao je Kutman ističući da je zadatak koji je dao izvršnom direktoru Port of Adria da u narednih 5 godina dostignu pretovar od 250 hiljada tona kontejera.

Global Ports Holding (GPH), osnovan 2004.godine,je međunarodni lučki operator. Crna Gora je bila prva destinacija razvoja van granica Turske.

"Sada imamo 14 luka širom svijeta, od Amerike do Singapura, u 8 različitih država, u Mediteranu, Atlantiku i u Azijsko-pacifičkom regionu.Najnovije luke o kojima se pregovara su Aljaska i Kuba, kazao je Kutman ističući da je za njega jako važno obrazovanje ljudi. On bi rado vidio zaposlene iz Port of Adrie da rade širom svijeta, na Kubi, Antaliji...Prednost dajemo", kazao je Kutman, djeci zaposlenih u našoj komapniji, ali je to mogućnost i za cijelu zajednicu.

U 2016. godini, u lukama kojima upravlja GPH pretovareno je 4,5 miliona tona tereta, prihvaćeno 3 hiljade kruzera i opsluženo 7,8 miliona turista. Jedan od akcionara GPH je i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), a od maja ove godine, GPH se nalazi na listingu Londonske berze.

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da Crna Gora želi da razvija i unaprijeđuje svoj poslovni ambijent, da stvara prijateljsko okruženje za investitore.

"Nisu važne samo investicije, nije važan samo novac koji dolazi uz investicije, nego znanje i sposobnost da novcem upravljamo, a naše resurse činimo održivim. Bili smo svjedoci da je bilo različitih osporavanja, dilema da li imamo partnera baš onakvog kakav je potreban Crnoj Gori. Danas vidimo da imamo partnera koji ne samo da je potreban nama, već je potreban globalnoj ekonomskoj zajednici. Zbog toga treba da budemo ponosni što u Crnoj Gori imamo kompaniju koja će doprinositi viziji razvoja moderne i savremene Crne Gore", kazao je Marković dodajući da je Vlada otvorena za nove vizije razvoja i u energetici, i u turizmu, i u drugim sektorima.

On je menadžentu kompanije Port of Adria čestitao na društveno odgovornoj politici. Ponosan je premijer i na zarade zaposlenih u Port of Adriji koje su više od 100 eura u odnosu na crnogorski prosjek.

"Ostajemo otvoreni, spremni ne samo da podržavamo, nego da radimo zajedno na ovim interesima. Sa vama i sa drugim kompanijama u Crnoj Gori. Vlada svoju viziju razvoja ne želi da drži dugo na principu opredjeljenja, već realizcaije i konkretnih koraka koji će doprinositi dobru države i većem kvalitetu života naših građana, zaključio je premijer crnogorske vlade.

Iz kompanije je saopšteno da je nabavka krana dio obaveznog investicionog programa koji novi većinski vlasnik Port of Adria kompanija Global Ports Holding, realizuje u skladu sa kupoprodajnim ugovorom. Do sada su realizovane investicije u vrijednosti od 11,4 miliona eura. Kompletan investicioni program biće ispunjen nakon rekonstrukcije južne obale Gata 1.

U Port of Adri bili su prisutni ambasador Turske Serhat Galip, ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković,predsednik opštine Bar dr Zoran Srzentić, predsednik SO Bar Radomir Novaković, čelnici državnih institucija, privrednici...

{galerija}more/2017/9/poadm{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar