Sindikat Port of Adria: Nevjerica zbog stava Vrhovnog suda Crne Gore

avio port bar 1

Izvršni odbori Sindikalnih organizacija AD Port of Adria održali su sastanak povodom najnovijih dešavanja u kompaniji a vezano za pravni stav Građanskog vijeća Vrhovnog suda Crne Gore. Su. I br.73-1/17 od 27. marta.

Saopšteje nako sastanka prenosimo integralno:

"Sastanku su prisustvovali Izvršni sekretar SSCG Ranko Božović,generalni sekretar Unije SS Srđa Keković,predsjednik Sindikata pomorstva Saša Milošević,predsjednik OSP Bar Savo Nikotić i pravni zastupnici zaposlenih.

Na sastanku zaključeno je da je kod zaposlenih ovaj stav izazvao NEVJERICU imajući u vidu da najveća sudska institucija ‘’verifikuje’’odluku poslodavca da se potpisano ne poštuje.

Kao što je poznato Građansko vijeće Vrhovnog suda je zauzelo pravni stav da se Kolektivni ugovor u Port of Adria iz januara 2009 godine ne može primjenjivati kod privrednog društva ,,AD Port of Adria’’Bar iako je isto ugovoreno sadržinom teksta Ugovora o kupoprodaji većinskog paketa akcija od 62.09 % akcija, zaključen 15.11 2013 godine između Vlade crne Gore u svojstvu prodavca i Turske kompanije u svojstvu kupca, kojim ugovorom su ugovorne strane konstatovale faktičku primjenu zatečenih prava opisanih u tekstu naziva Kolektivni ugovor Luke Bar iz 2009 godine, a sve na dan potpisa Ugovora o kupoprodaji akcija, sa ugovorenom obavezom kupca da zatečena prava obavezno primjenjuje u naredne 3 godine od dana stupanja na snagu potpisanog ugovora odnosno počev d 17.01 2014 godine(DATUM ZATVARANJA), posebno u dijelu garantovanih primanja zaposlenih. Ne primjenu Kolektivnog ugovora Luke Bar iz 2009 godine Vrhovni sud pravda zakonskom odredbom da se kolektivni ugovor primjenjuje najviše godinu dana od dana kada je Kontejnerski tefrminal izdvojen(transformisan) iz privrednog društva ,,Luka Bar,,odnosno da je važnost Kolektivnog ugovora Luke Bar prestala zaključno sa 30.09 2010 godine

Članstvo sindikalne organizacije hoće da vjeruje da je ovakav predmetni stav Vrhovnog suda odraz nedovoljnog proučavanja predmeta, te da je protivan ugovornoj volji potpisnika Ugovora o kupoprodaji 62,09 % akcija od 15.11 2013 godine. Naime ugovorne strane, posebno Vlada CG kao potpisnik u ime prodavca, je apsolutno morala znati da se ne radi o primjeni Kolektivnog ugovora Luke Bar iz 2009 godine, nego da se radi o primjeni faktički zatečenih prava kako su i ugovorne strane konstatovale a koja zatečena prava su garantovala 50% veću platu zaposlenih u odnosu na isplaćivanu.Po ovakvom stavu Vrhovnog suda zaposleni su za period od 36 mjeseci uskraćeni za cca 7.200.000,oo eura.Kako je strani investitor kupio većinski paket akcija za cca 8.000.000.oo eura, to je samo uskraćivanjem zarada kupac akcija ,,uštedio,, kupoprodajnu cijenu i većinski paket akcija kupio za 0.000.000,oo eura.

Posebno ukazujemo da je Vrhovni sud zauzeo pravni stav nakon više pravosnažnih presuda Višeg suda u korist zaposlenih, tako da su zaposleni podijeljeni u dvije grupe i to one koji su ostvarili pravo i one kojima prijeti opasnost da ne ostvare istovjetna prava ako se primijeni predmetni pravni stav Vrhovnog suda.

Posebno ukazujemo da osnovano sumnjamo da je predmetnim pravnim stavom Vrhovni sud ukazao na zloupotrebu službanog položaja, odnosno nesavjestan i neprofesionalan odnos Tenderske komisije i Savjeta za privatizaciju, čije očigledno nepoznavanje propisa apsolutno ne štiti iste od zakonske odgovornosti za zaključenje štetnog ugovora, jer značajan uticaj na iznos kupoprodajne cijene kontrolnog paketa akcija je imao i Socijalni program koji obavezuje na primjenu zatečenih prava u naredne 3 godiine od dana kupoprodaje akcija, a koje nepoštovanje od strane kupca je predviđeno kao uslov za raskid Ugovora o kupoprodaji akcija na štetu kupca i gubitak kupoprodajne cijene od strane kupca.

Dakle predstavnici sindikalnih organizacija smatraju da je Vrhovni sud propustio da tumači volju ugovornih strana pri zaključenju Ugovora o kupoprodaji akcija a očigledno da Vhovni sud nije cijenio sadržinu Socijalnog programa kao sastavnog dijela Ugovora o kupoprodaji akcija niti je cijenio kaznene odredbe Ugovora o kupoprodaji akcija.

Imajući ovo u vidu Sindikati i zaposleni su odlučni da svoja stečena prava brane svim zakonom dozvoljenim sredstvima uključujući novu inicijativu prema Vrhovnom sudu za ispitivanje statusa zatečenih prava kroz ispitivanje ugovorne volje ugovornih strana pri zaključenju Ugovora o kupoprodaji akcija od 15.11 2013 godine.

U ciljuu zaštite svojih prava zaposleni su odlučni štititi svoja prava prevashodno pred nadležnim državnim institucijama Crne Gore, ne isključujući i pravo na obustavu rada kao i pokretanje postupka pred Međunarodnim sudovima.

Obavijestićemo sve Međunarodne Sindikate u pomorskoj djelatnosti te zatražiti njihovu podršku i pomoć.

Insistiraćemo da se na sud kao svjedoci pozovu članovi tenderske komisije u cilju ispitivanja ugovorne volje potpisnika Ugovora o kupoprodaji akcija.

Takođe će mo uputiti zahtjev Građanskom vijeću Vrhovnog suda da preispita svoj stav na osnovu dokumentacije koju ćemo istm dostaviti na uvid.

U koliko sud ne uvaži naš zahtjev podnijećemo krivične prijave protiv Tenderske komisije jer je onda jasno da je napravljen štetan Ugovor po kojem je, pored zaposlenih, oštećena i država za dodatnih oko 2.000.000,oo eura poreza i doprinosa kao i mogućnosti postizanja veće kupoprodajne cijene ako Socijalni program nije mogao biti sastavni dio Ugovora o kupoprodaji akcija.Sve ovo daje osnovanu sumnju za najmanju štetu od preko 10.000.000,oo eura.

Takođe ćemo, od Savjeta za privatizaciju i nadležnog ministarstva tražiti pokretanje postupka raskida Ugovora o kupoprodaji akcija od 15.11 2013 godine uz poštovanje ugovorenih penala radi ne poštovanja zatečenih prava zaposlenih na dan kupoprodaje."

Sindikalne organizacije AD Port of Adria

Predsjednici

Dobroslav Orlandić i Luka Klisić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar