Buket pažnje, podrške i sjećanja

slava vam

Na današnji dan, prije 102 godine,u Prvom svjetskom ratu, u barskom akvatorijumu potpoljena je francuska kontratorpiljerka „Dague“.

Piše: Anto Baković

„Dague“ je u ratnim uslovima pratio brodove koji su donosili hranu i namirnice za stanovništvo Bara, ali i za crnogorsku vojsku. U potonuću povukao je u smrt 38 mornara.

Tako je bilo i 24. februara 1915. godine. U toku noći počeo je jak vjetar, a kontratorpiljerki “Dague” sidro je počelo da ”ore” po morskom dnu. Zakačilo je austro-ugarsku minu, brod je prepolovljen i potonuo sa 39 članova posade,kada se od 79 mornara spasilo se samo 40.

Na gradskom korzou je fabruara 2015. otkrivena spomen ploča u spomen na mornare stradale na „Dagueu“.

Prolazeći juče po podne pored spomen ploče, zaparalo mi je oči da nema nijednog cvjetića na spomen ploči mornarima koji su pomagali Baranim u teškim vremenima.

Uslijedila je konsultacija sa ekipom kulturne gerile konobe SPILJA, i po direktivi Ljuba Karanikića (”idi po buket cveća, položi na spomen ploču, ja sam u Podgorici”),odmah sam reagovao.

Naručio sam buket u cvječari “IRIS“ (vlasnice Ines Tešović na Bulevaru), a na pitanje “za šta će vam da ga uprilicim nameni”, objasnim “za stradale francuske mornare na brodu Dag”. Objasnim I kad se I šta desilo, da su poginuli noseći pomoć našem narodu, da nema ni cvijeta na spomen ploči, i da planiram da ispravim nepažnju...U ime kulturne gerile konobe Spilja i Omnia vita ex mare-MCP-a.

Odgovor je bio – “I cvjećara “IRIS” se pridružuje vašoj akciji

Bio sam prijatno izennađen podrškom. Buket sam položio na spomen ploču i preostaje mi još samo da poručim da sedržimo one latinske izreke: SUA SPONTE ("svojevoljno", odnosno “vlastito ubjeđenje, a ne politički interes”).

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar