Odgovor novinara: Policajac, predsjednik odbora direktora, bez konkursa primio izvršnog direktora

brodovii

Reagovanje odbora direktora Barske plovidbe u mediju koji se nije bavio problematikom u ovoj državnoj kompaniji u poslednje vrijeme, bez slanja odgovora medijima koji su o njima pisali, potvrđuje da gospoda nemaju hrabrosti da stanu pred novinare i odgovore na konkretna pitanja, iako smo to od njih više puta tražili.

PIŠU: Biljana Dabić i Dragan Stojanović

Odbor direktora Barske plovidbe, karakrišete naše tekstove „malicioznim“ , dodajući da u novinskim tekstovima nisu navedene tačne tvrdnje, a da pri tom ni jednu konkretnu tvrdnju nisu suštinski demantovali. Za jednu ozbiljnu kompaniju, kakva bi Barska plovidba trebala da budete, to je veoma neozbiljno.
Na samom početku ističemo da novinari koji su se bavili istraživanjem poslovanja Barske plovidbe, žele da ova državna kompanija bude ne jedna među najlikvidnijim, nego najlikvidnija firma u Crnoj Gori - da najbolje posluje.

S obzirom da ste, kako tvrdite, među najlikvidnijim kompanijama, kada ste poslednji put isplatili dividendu? Hvalite se da ste na „bijeloj listi“ kako redovno plaćate poreze državi. Oprostite, ali to se podrazumjeva!!!

Gospodine Bojoviću, vi po naučenom modelu „nalogodavca“ svih poteza i poslova Barske plovidbe poslednjih 15 -tak godina, ostajete vrlo nedorečeni u svom obraćanju javnosti, sofisticirano iznoseći nepotpune rečenice.

Naime, Barska plovidba je septembra 2014. potpisala ugovor sa turskom firmom „Sea Pioneer Ltd“ kojoj su praktično „izdata“ dva teretna broda „Bar“ i „Budva“. Prema tom ugovoru, dnevno Barska plovidba za prvu godinu po brodu je prihodovala 9.750 dolara. Prema istim ugovorima za narednu godinu brodovi su trebali biti dnevno izdati za 10.300 dolara, a u trećoj za 10.800 dolara. U 2016. godini Barsku plovidbu nisu otplaćivale rate kredita za kupovinu dva teretna broda, već ste bili u obavezi da platite kamate u grejs periodu (dvije rate godišnje po 470 hiljada dolara) . Logično je, gospodo iz odbora direktora, da u 2016. pored navedenog priliva novca Barska plovidba bude likvidna. Međutim, sami znate koliko ste prihodovali, a koliko imate novca na računu!? Zar nije grejs period bio dobra šansa da kupite drugi putnički brod kojim bi zamjernili „Sveti Stefan 2“, za koji ste izgubili klasu, a znate i kada ste je izgubili, ali ste to krili od javnosti.

Odgovorite javnosti zbog čega ste odugovlačili sa prodajom feribota „Sveti Stefan 2“ u 2016.godini, i koliko prolongiranje, upravo ima veze sa završnim računom za tu godinu? Zbog pogrešnog činjenja, i nečinjena, linija Bar –Bari-Bar je obustavljena 3.decembra 2016.godine nakon 52 godine.

Da vas podsjetimo, o obustavljanju linije pisali smo pola godine ranije nego što se to desilo. Vi ste, sa druge strane, ubjeđivali javnost da ćete kupiti brod, da novinarski navodi nisu tačni. Gdje je brod koji ste najavili polovinom ljeta prošle godine??? U momentu kad vam je došla voda do poda, brod vezan na gat 5, što vidi cijela Crna Gora, i dalje navodite „privremeno obustavljena“. Gospodo iz odbora direktora i menadžmenta, Barani će vas pamtiti po tome što je u vašim mandatima, Barska plovidba izgubila liniju nakon 52 godine jer, složićete se, brod se ne kupuje i ne uvodi u liniju preko noći.
Ostavili ste 80 pomoraca bez posla, iako tvrdite da mogu da se zaposle na teretnim brodovima. A šta ćete sa posadama ta dva broda. Tvdrite- svi se mogu ukrcati! Mislite svake prestupne će doći na red!!!

Neumjesno je da se poigravate sa respektom pomoraca jer su neki od njih stvarali pomorsku privredu u Baru i imaju godina staža koliko izvršni direktor godina. 

Što se tiče izvršnog direktora, i predsednika odbora direktora, tu nema ništa lično. Međutim, pitali smo- jeste li raspisali konkurs za izbor izvršnog direktora, istraživali smo i saznali - Niste. Pitali smo koje su reference diplomiranog ekomiste Paunovića, koji prethodno nije imao dana radnog staža u pomorskoj privredi da mu date neto platu 2.018 eura -više od premijerove plate. Nije naš problem što je gospodin Paunović kad je došao u firmu smatrao da su kapetan i zapovjednik broda dvije različite ličnosti na brodu. Šta ovdje nije tačno?

Kažete da je Paunović „posložio“ propuste i pogrešne korake. 

Hoćete da kažete da su njegovi ispravni koraci što je pored 55 već zaposlenih, zaposlio troje novih radnika u upravi firme i to bez prethodno raspisanog konkursa, i to u vrijeme kada je obustavljena linija Bar –Bari-Bar.

Gospodo iz odbora direktora, je li vama svaka istina kao priča o platama po ITF-u. Obmanjujete javnost, navodite da je najniže primanje kormilara 1.300 eura. Po ITF najniža plata kormilara je 1.665 dolara.

Plata kormilara na brodu „Sveti Stefan2“ je bila 900 eura, znači ne po ITF. Kad pominjete ITF objasnite zašto su pomorci da bi se ukrcali, potpisivali dvojne ugovore na putničkim brodovima Braske plovidbe, istina Bojović i Paunović tada nisu bili u firmi, ali zna se ko jeste.

Tačno je da su na svijetskom tržištu pale cijene vozarina teretnih brodova, a je li gosodo iz odbora uspjeh to što ste potpisali novi ugovor sa unajmiteljem teretnih brodova, 7.500 dolara po danu.(po prvom ugovoru 10.800 dolara na dan).

Podsjećamo javnost, 21. jula 2018. Barska plovidba je u obavezi da plaća glavnice kredita, na svakih šest mjeseci po dva miliona za oba broda. Garancije je dala Vlada! Aktiviranje garancija s ovakvim poslovanjem je veoma realno očekivati. Pred izbore, predstavnici Vlade su vam kazali „zbog nestručnog vođenja menadžmenta, doveli ste firmu tu gdje jeste“- ostavili državu bez pomorske linije.

Predsednik Odbora direktora Barske plovidbe Bojović potpisao je polovinom avgusta ugovor sa Paunovićem koji je tada imenovan za izvršnog direktora. Gospodine Bojoviću nosite uniformu – policajac ste, profesor na Pomorskom fakultetu, predsednik Odbora direktora Barske plovidbe.

Na kraju, gospodine Bojoviću, s obzirom da ste vi policajac, predsednik Odbora direktora Barske plovidbe, profesor – imate li odobrenje ministra MUP-a da kao službenik ovog ministarstva obavljate djelatnosti za koje primate nadoknade.

U cilju objektivnog informisanja javnosti, nastavićemo da istražujemo pored ostalog sa osvrtom i na imovinu koju su pojedini članovi sadašnjeg odbora direktora stekli. Gospodine Bojoviću, kao policajac možete nam pomoći u tome da zajedno nastavimo istraživački rad.

Prethodne tekstove vezane za polemiku novinarke Večernjih Novosti Biljane Dabić i novinara Dana Dragana Stojanovića sa predsjednikom Odbora direktora Barske Plovidbe Vojom Bojovićem, možete pogledati na ovim linkovima:

Barska plovidba: Najlikvidnija smo firma u Crnoj Gori

U Barskoj plovidbi nezakonito izabran izvršni direktor!?




 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar