U Barskoj plovidbi nezakonito izabran izvršni direktor!?

brodovii

Izvršni direktor državne  pomorske kompanije „Barska plovidba“ Milo Paunović (39), diplomirani ekonomista, izabran je na ovu funkciju polovinom avgusta prošle godine bez prethodno raspisanog konkursa. Odbor direktora Paunovića je imenovao za izvršnog direktora Barske plovidbe, iako nema ni dana radnog iskustva u nekoj pomorskoj kompaniji što  je za izbor prethodnih direktora bio jedan od osnovnih uslova  (minimalno 5 godina radnog iskustva u ovoj branši).

Izvor: Biljana Dabić (Večernje novosti)

U teškim mjesecima za kompaniju koja je na pragu propasti, Paunović  prima platu koja je duplo veća od ličnih dohodaka njegovih prethodnika, a  veća od plate premijera Crne Gore, ili resornog ministra pomorstva i saobraćaja.

Naime, prema saznanjima Novosti, izvršni direktor bez referenci za ovu funkciju prima platu preko 2.000 eura, zatim koristi službeno auto firme kojoj stvara dodatne troškove jer svakodnevno putuje iz Podgorice u Bar na posao.

U „Barskoj plovidni“ postoji bojazan da je odbor direktora smisleno doveo  Paunovića,  kako bi „potopio“ ovu kompaniju koja je trebala biti nosilac projekta „obnove crnogorske pomorske flote“.  Lični interesi pojedinih članova odbora direktora, prevazišli su društvene  u pravcu  razvoja i prosperiteta pomorske kompanije.  Pretplaćeni izvršni direktor bez iskustva u pomorstvu, prema mišljenju zaposlenih koji rade godinama u ovom preduzeću,  odličan je bio je „izbor“  da „posloži“ propuste i pogrešne poslovne korake,  onih koji su ga doveli. Da je cijeli postupak Paunovićevog zapošljavanja dobro osmišljen, potvrđuje i činjenica da su polovinom avgusta dan za danom održane dvije sjednice odbora direktora. Na prvoj je dotadašnji predsednik odbora direktora Radovan Orlandić, alfa i omega Barske plovidbe od njenog osnivanja, na sopstveni zahtjev tražio razrješenje na mjesto predsednika odbora direktora. Umjesto Orlandića za predsednika odbora direktora je izabran Vojo Bojović. Samo dan kasnije ponvo se zakazuje sjednica Odbora direktora na kojoj se „preko noći“ imenuje Paunović za izvršnog direktora. Bojović je potpisao ugovor sa izvršnim direktorom Paunovićem.

U drugoj polovini prošle godine predsjedniku i članovima odbora  direktora povećane su mjesečne nadoknade. To je izglasano  na prethodnoj  skupštni akcionara „veće nadoknade, za veću angažovanost“

U decembru, kada je feribot zaustavljen, linija obustavljena Bar-Bari-Bar,oko 80 pomoraca ostalo bez posla,  odboru direktora se na kraju godine isplaćuje bonus „za uspješan rad“.

Paunović je bio zaposlen u Poreskoj upravi, a u poslednje četiri godine bio je načelnik Centralnog registra privrednih subjekata Crne Gore (CRPS). Šta je Paunovića sa ovom radnom biografijom preporučilo da ga odbor direktora bez konkursa i  potrebne stručnosti imenuje za izvršnog direktora kompanije sa komplesksbnom djelatošću i na međunarodnom tržištu, za pet mjeseci niko nije obrazložio.

Javna je tajna da su se prethodnih godina „filovali“ izveštaji u Barskoj plovidbi te da, prema riječima dijela menadžmenta, ni resorno ministarstvo nije imalo pravu sliku poslovanja u ovoj kompaniji.      

Nepuna dva mjeseca nakon što je imenovan za izvršnog direktora Barske kompanije, iz preduzeća su radnici Komunlanih djelatnosti iznijeli na desetine registratora i dokumentacije. Šta je urađeno sa  dokumentacijom državne kompanije,  i šta je sadržano u registratorima koje su iznijeli komunlaci, Paunović bi trebao da obavesti javnosti.

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar