Blog: Gejmifikacija u turizmu

bssccc 1

Nevladina fondacija BSC Bar sprovodi inovativni projekat WINDOW2BAR koji za cilj ima inovativni pristup kreiranju turističke ponude Bara kroz primjenu informacionih tehnologija, koncepta gejmifikacije i iBeacon tehnologije.

Radi informisanja javnosti i upoznavanja sa ovim inovativnim pristupom kreiranju turističke ponude, objavljujemo jedan od blogova.

Piše: mr Đorđije Pavićević, istraživač na projektu Window2Bar

Turistička industrija posluje u periodu u kojem je kreiranje različite i jedinstvene turističke ponude na tržištu (diferencijacija) postalo presudno za dalji razvoj, pa čak i za opstanak.

Zvuči očigledno, ali zašto?

Turizam je izuzetno dostupan. Sve je više turista koji su postali vrlo vješti u korištenju pretraživača i meta pretraga kako bi pronašli najbolji odnos cijene i kvaliteta za turističke usluge.

Da bi smanjila troškove i ostala konkurentna, turistička preduzeća počela su da automatizuju svoje usluge. Jeftin i brz pristup destinacijama pokrenuo je destinacije i turističke kompanije da se takmiče na globalnom tržištu koje sada ima i konkurente iz naglo rastuće sfere online ekonomije (Airbnb, Uber, Eatvith). Firme i destinacije koje ne uspiju da kreiraju dodatnu vrijednost za turistu mogu se jednostavno i lako upoređivati i ocjenjivati samo na osnovu pristupačnosti i odnosa kvaliteta i cijene. Da biste kreirali jedinstvenu ponudu i dodatnu vrijednost za turistu menadžeri u turizmu koriste inovativne pristupe poput gejmifikacije u turizmu i sl.

Zašto baš gejming tj. igre?

bssccc 2

Igre su vrlo dobre u tome što igračima nude iskustvo oscilacije između opuštanja i napetosti. Ovo pomaže igračima da dožive zadovoljstvo raznolikosti i iščekivanja.

Ovim blogom pokušao bih da Vam približim gejmifikaciju i kako zaista zabavu možemo spojiti sa turizmom, kako bi odmor postao slikovitiji i zabavniji.

Gejmifikacija je davanje psihološkog iskustva, bolje reći davanje gejmerske pozadine – turističkom iskustvu. Standardni turista, pod uticajem veće svjetske interkonekcije, zahtijeva više stavki na svom turističkom meniju. Zanima ga još nešto osim same plaže i provoda. Ovo je posebno naglašeno kada je u pitanju mlađa populacija i turizam u grupama, ali ne treba zanemariti ni ostale kategorije. Turistički menadžeri zato dolaze na ideju da koriste gejmifikaciju u turizmu koja podrazumijeva proces poboljšanja usluge uz mogućnost dodavanja igračkog iskustva kako bi se stvorila veća vrijednost i osmislila nezaboravna iskustva za goste.

Praktično, to bi značilo da turisti žele prenijeti doživljaje koji se inače stiču u igricama, to jest da turizam, odmor dožive kao višeslojno iskustvo. Na taj način turistička ponuda dobija dodatnu vrijednost i diverzifikuje se na tržištu.

Gejming u turizmu počiva na osnovnim konceptima na kojima počiva i igrica – a to je gratifikacija osnovnih potreba. Pojednostavljujući, to bi bile potrebe za uzbuđenjem i potrebe za smirenjem. Dakle, čitav doživljaj turiste tj. gosta treba da bude avantura prilagođena dužini trajanja odmora. Naravno, koncept je veoma širok, a način primjene često kompleksan jer podrazumijeva cjelokupan proces razvoja– od osmišljavanja samih igrica u toku odmora (grupno traženje „blaga“ - dati nagradu grupi koja ga je pronašla, ili paintball, ili detektivskih igara koje se sprovode u zatvorenom prostoru...) preko formiranja čitavog paket aranžmana u vidu gejminga do podjele iskustva i preporuka nakon završetka odmora. Čitavim procesom se mora efikasno upravljati kako bi se postigao rezultat.

Film „Game“ u kojem glavnu ulogu igra Majkl Daglas, na ekstreman, ali veoma interesantan i slikovit način daje prikaz navedenog i definitivno je moj predlog za upoznavanje sa gaming avanturom. Svakako primjere praktične primjene gaminga u turizmu možete naći i na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=E5DHfIxuztY

Stavovi izraženi u ovom tekstu Autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Jedra.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar