Chedo Ratkovic

Siguran sam da mnogi Barani znaju za čuvenog štampara Božidara Vukovića – Podgoričanina, koji je od 1519. do 1540. godine u Veneciji štampao devet knjiga sa crkvenom literaturom i sadržajem. Te knjige su posvećene našem narodu, što svjedoči o njegovom rodoljublju.

Naravno, on je bio ktitor i organizator ovako velikog poduhvata. Njemu su pomagali mnogi poznati i nepoznati majstori i umjetnici, koji su luksuzno i bogato ukrasili svaku štampanu stranicu tih knjiga. Vuković se nosio mišlju da u manastirima na Skadarskom jezeru osnuje drugu štampariju, poslije one Đurđa Crnojevića iz 1494. godine na Obodu, ali u tome nije uspio.

PIŠE: Čedomir RATKOVIĆ

bozidar vukovic
                                Božidar Vuković Podgoričanin

Poznato je da je Božidar Vuković imao kuću u Baru, u ulici kod crkve Svetoga Pavla. Znatan dio bogatstva poklonio je manastirima na Skadarskom jezeru, kao i kuću u Baru. Pretpostavlja se da je izvjesno vrijeme i živio u Baru.

Ipak, gotovo niko ne zna da jedna njegova knjiga - „Praznični minej“, štampana u januaru 1538. godine, stoji napuštena i zaboravljena u Parohijskom domu Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Kada sam u junu 1979. godine, odmah nakon zemljotresa, u društvu sa teologom i profesorom Nikolom Damjanovićem obišao teško oštećen Hram Svetoga Nikole u Ambuli – Podgradu, u Starom Baru, zatekao sam žalosnu sliku brojnih starih crkvenih knjiga i arhive. Sve je bilo na kamenom podu na jednoj gomili, nezaštićeno od nevremena, jer je Hram prokišnjavao.

Profesor Damjanović, kao veliki poznavalac starih knjiga, pokazao mi je jednu knjigu i rekao da je to vrlo vrijedna i rijetka knjiga, te da se zove „Minej“ Božidara Vukovića – Podgoričanina, štampana u Veneciji 1538. godine. Pop Boško Femić, koji je bio prisutan, obećao je da će odmah preduzeti sve da zaštiti knjige i svu arhivu od daljeg propadanja. Kada je obnovljen Hram Svetog Nikole kao i Parohijski dom, stare knjige i arhiva bile su smještene na sigurnom, ali u vrlo lošem stanju.

knjiga
                                                          Praznični minej


Početkom 1992. godine, radeći na porodičnom rodoslovu, dobio sam dozvolu od Oca Radomana Mijajlovića da boravim u biblioteci Parohijskog doma. Mene su zanimale sve knjige rođenih, vjenčanih i umrlih od 1880. godine, od kada se knjige vode. Ipak, sjetio sam se „Prazničnog mineja“, da vidim u kakvom je stanju. „Minej“ i ostale stare knjige bile su jako oštećene.

U „Ljetopisu crkava“, koji sam napisao 2009. godine kao kolumnu u „Jedru“, naveo sam da postoje vrijedne knjige u Parohijskom domu Hrama Svetog Nikole, a posebno sam napomenuo „Praznični minej“ Božidara Vukovića – Podgoričanina.

Krajem 2018. godine sjetio sam se ove vrijedne knjige i poželio da je vidim u staklenoj vitrini u Hramu Svetoga Jovana Vladimira, sa drugim starim knjigama iz Parohijskog doma.

Stupio sam u kontakt sa stariješinom Hrama Svetoga Jovana Vladimira protojerejem stavroforom Slobodanom Zekovićem i protojerejem Jovanom Plamencem. Ispričao sam im moju inicijativu za ovu vrijednu knjigu. Ljubazno su me saslušali i zajedno smo otišli da vidimo da li se takva knjiga nalazi u njihovoj biblioteci. Među većim brojem starih knjiga bila je i „Praznični minej“. Svi smo se obradovali da je knjiga tu, ali i konstatovali da joj treba konzervacija od dobrih stručnjaka.
Takođe, potrebno je da se i ostale knjige identifikuju od strane stručnjaka i konzerviraju. Kada zaštita bude završena, knjige bi trebalo izložiti u staklenoj vitrini u Hramu, kako bi ih vidjeli Barani i turisti.

Možda će neko reći da je to crkveno vlasništvo i da se samo crkve tiče, ali ja ne mislim tako. To je zaostavština Hrama Svetog Nikole i onih starobarskih porodica koje su gradile ovaj Hram. Zato knjige treba izložiti da budu turistička atrakcija i da se Barani ponose svojim kulturnim naslijeđem.

Plemić Božidar Vuković – Podgoričanin, koji je o svom trošku štampao sve ove knjige, umro je 1539. godine u Veneciji a po sopstvenoj želji sahranjen je u manastiru Svete Bogorodice na ostrvu Starčevo na Skadarskom jezeru.

manastir
                                                                                            Manastir Svete Bogorodice


Ova inicijativa je doprinos tome da ovaj velikan ne ostane zaboravljen u svom narodu za sve ono što je za njega uradio.

Posljednje vijesti

Thumbnail Familija ih isprati iz Bara na dugu plovidbu , na dva „stranca“.
Više u kategorijama: More  Info  More  Info  

opstina bar 2

Jedro 320x250

cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

baneb novi

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

AD Marina Logo

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar