Crtice iz našeg grada

sasha

Jesenja kulturna sezona u našem gradu počela je sasvim neuobičajeno i nešto ranije nego što počinje u regionalnim ili svjetskim kulturnim centrima (1. oktobar).

Piše:Saša Stojanović

Naime, Bar je od 27.9. - 29.9. bio domaćin "Revije italijanskog filma", a u organizaciji Italijanske ambasade u Crnoj Gori, Opštine Bar i Kulturnog centra Bar. Događaj su u četvrtak, 27.9. otvorili Njegova Ekselencija, Luka Zelioli, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori i gradonačelnik Bara, gospodin Dušan Raičević, uz prisustvo nekoliko odbornika SO Bar i brojnih ljubitelja filma svih uzrasta u maloj sali Dvorca kralja Nikole. Revija je otvorena filmom " L' ora legale" (Ljetnje vrijeme) koji je pobrao neskrivene simpatije publike i uz burni aplauz je završena njegova projekcija. Nakon projekcije druženje je nastavljeno uz prigodan koktel gdje su domaćini i gosti razmenjivali impresije i ćaskali na brojne teme. Prisustvo jednog broja odbornika aktuelnog saziva SO Bar i samog gradonačelnika obećava da će našim gradom možda početi da duvaju neki drugačiji kulturni vjetrovi i da se odnos prema ovom veoma važnom segmentu društva mijenja.

U petak je na istom mjestu prikazan film "Veloce come il vento" (Brzo kao vjetar) a u subotu "Ammore e malavita" (Ljubav i meci).
Filmovi su "stari" jedva dvije godine i opšti je utisak da je selektor napravio odličan izbor, kako u žanrovima tako i produkcijski i muzički, jer dominira napolitanski odnosno mediteranski melos, veoma blizak našem podneblju. S obzirom da barska publika nije u prilici da gleda filmove u bioskopu, da ne pominjem nešto udobnije (tipa cineplex) mora se priznati da je ovo jedan veliki plus i da će nova gradska vlast održati obećanje dato građanima Bara i renovirati bioskopsku salu u KC "Vladimir Popović Španac" jer je neupitno da je takav sadržaj neophodan našem gradu.
*******
Više puta smo ovog ljeta bili svjedoci većim količinama otpada na za to predviđena mjesta ali i pored puta ili u urbanim zonama, gdje mu mjesto nije, ponekad, čak i u samom gradskom jezgru. S obzirom da jednim dijelom poznajem situaciju ne bih rekao da je u pitanju nemar ili neprofesionalnost nadležnih. Barska opština ima mnogo odlagališta za kućni otpad i u ljetnjim uslovima saobraćaja i radnom snagom kojom raspolažu "Komunalne djelatnosti" jasno je i laiku da je nemoguće sve postići u roku. No, vjerujem da je moguće postaviti prioritete koji utiču na opštu sliku našeg grada. Bio sam svjedok u Starom Baru dolasku nekoliko autobusa sa stranim turistima koje je na nekoliko metara od platoa koji povezuje cestu i parking dočekalo dvije gomile šuta. Veoma ružno za vidjeti i neodgovorno od strane nesavjesnih pojedinaca. Dakle, komunalna policija bi imala čime da se pozabavi i tako popuni opštinsku kasu sredstvima neodgovornih sugrađana.
*******
Kad smo već kod Starog Bara, bilo je i nekoliko veoma pozitivnih primjera a vezano za Bolnicu, odnosno, odnos medicinskog osoblja prema pacijentu. Čini se, naime, da u poslednje vrijeme dolazi do vidnog pomaka na relaciji ljekar-pacijent i za tu tvrdnju bih istakao dva primjera. S obzirom da ORL ambulanta u starobarskoj bolnici radi samo jednom nedeljno, pet sati, dr. Beriša i sestra Amela daju sve od sebe da zbrinu "gomilu" pacijenata koji se "nakupe" tokom nedelje i to rade u prilično otežanim uslovima uvažavajući svačiju muku. S druge strane, bio sam svjedok dolaska u isto vrijeme velikog broja mlađih pacijenata uzrokovanog stomačnim virusom, nedavne subote u noćnu smjenu mlade pedijatrice, dr. Vujović, koja je sa svojim osobljem sjajno odgovorila izazovu.
Ovakvi primjeri vraćaju nadu da humanost i čovjekoljublje još obitavaju na našim prostorima i da su ovi divni ljudi na sreću naši sugrađani, na koje možemo da se oslonimo u nevolji.
*******
Još jedno pozitivno zapažanje od ljetos vezano je za trgovine. Ovog puta istakao bih tri radnje koje se u našem gradu bave prodajom hemije, odnosno, njihovo veoma ljubazno i srdačno osoblje, kakvo se sreće isključivo u zapadnim zemljama i civilizovanim društvima. U pitanju su radnici "Kuće hemije", " Cosmetics marketa" i "Mil-popa" koji uprkos radnom vremenu do 23h, čak i nedeljom, uvijek ljubazno i sa osmjehom na licu prilaze svakom kupcu i ne odustaju dok mušterija iz radnje ne izadje zadovoljan. Takodje, ovo je situacija koju bi moglo i moralo da preispita gradsko rukovodstvo i da pokrene izmjene i dopune zakona koje bi ovo i ovakvo radno vrijeme stavilo van snage jer su u pitanju naše majke, supruge, sestre, i siguran sam da mnogi misle kako zaslužuju bolji i dostojanstveniji odnos od strane poslodavca, grada i države.
*******
U srijedu veče, 26.9. u podgoričkoj knjižari "Karver" promociju svoje poetske zbirke "Reč i tišina" imao je trenutno vodeći barski pjesnik, Srđan Leković. Uz moderiranje poznatog barskog novinara, književnika i publiciste, Milana Vujovića, veče je u ulozi domaćina otvorila Varja Đukić, nekadašnja glumačka diva. Uz prisustvo probrane publike, goste je pozdravio i Labud Lončar, predsjednik udruženja "Nekazano" koje je izdavač ove sjajne zbirke poezije a autor je govorio svoje ali i stihove maga jugoslovenske poezije, Branka Miljkovića.
*******
Sinoć nas je u svojoj 72. godini napustio bard jugoslovenskog glumišta, prvak JDP i jedan od najboljih glumaca koji su ikada obitavali na ovim prostorima, veliki Predrag Ejdus. Osim po brojnim ulogama u teatru, na filmu i televiziji biće upamćen i kao veliki kozer i rado viđen gost brojnih kafana. Sredinom devedesetih bio je i dragi gost našeg grada i Barskog ljetopisa, stoga nije čudo što mnogi Barani na društvenim mrežama izražavaju žalost njegovim odlaskom. Neka mu je vječna slava.
*******
Na kraju, vraćajući se sinoć kući vidjeh da je rampa na pružnom prelazu u Bjelišima bila podignuta dok je voz prolazio. Srećom, mašinovođa je čini se bio upozoren jer je voz zaustavio neposredno prije prelaza i onda polako prošao dijelom pruge koji sječe asfaltni put kroz Bjeliše da ne bi, eventualno, ugrozio nečiji život. Njegova reakcija je za svaku pohvalu, no, eto posla za rukovodioce ŽI.

Čitamo se!

optotim

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar