Mijenjamo lice našeg grada

1

Kao vjetrenjače. Samo što ih je više. Skoro na svakom ćošku. Baš kao neka čudovišta. Sa raznim natpisima. Bojama. Bilbordi! Table koje se plaćaju!

Piše: Labud N. Lončar

I stablo bora, voćke ili topole ima mjesto u prostoru. Pazi se gdje se sadi i šta se sadi tj. gdje se sadi.

Danas se sve malo smućka, zar ne? Starine znaju , niko neće pred ulaznim vratima svoje kuće posaditi orah ili topolu, jer kad poodraste sakriti će lice kuće, ulaz.
Ono što nam se sa sadnjom pokazalo u lošem svijetlu je prošlogodišnje nevrijeme kada su borovi polomili auta na parkinzima i sl. I to je neko nekada „stručno“ sadio. O čemu ovdje pričam to je prostor ili ti zauzimanje prostora.

Već duže vrijeme mi smetaju bilbordi koji ambijentalno narušavaju prostor grada Bara,zbog kojih nije moguće napraviti lijepu fotografiju, uhvatiti dobar kadar i snimak, ili jednostavno uživati u ambijetu grada, kada bilbordi caruju.

Ono što mi je zasmetalo i što će mi uvijek smetati je reklamna poruka koju pročitah na onom, u samom centru Bara, na Trgu Vladimira i Kosare, na bilibordu koji je gabaritno veći od Kneza Vladimira -„Mijenajmo lice našeg grada!“, na način kako ga mijenjamo bilbordima i panoima.

Pun reklamama o tačnom vremenu i temperaturi, istim onim podacima koji danas ima svaki telefon. Na drugom nam gradski oci čestitaju Novu godinu a
na trećem smo još uvijek u septembarskom „ABA Super Cup-u“.

I nabrajali bi do sjutra raznorazne reklamne poruke koje su odavno istekle a nebrigom pretekle u vremenu.

2

Tačno je da je bilbord tabla koja se plaća. Kojom se naplaćuje reklama.
Svaki biznismen koji reklamira svoj proizvod želi da njegov proizvod bude uočen, da ima prođu. I tako niko ne može poreći jednostavnu činjenicu da je reklama dobra stvar. Obavještava kupce, bogati prodavce a naravno i vlasnike bilborda.

Vjerujte mi ništa ja lično, ne daj Bože, nemam protiv vlasnika bilborda ili onih koji reklamiraju tj. oglašavaju na taj način.
To su ipak sposobni ljudi koji su prepoznali unosan biznis i ušli u to, tj. uložili svoj novac, i normalno očekuju profit.Posao kao svaki posao! I ja im želim uspjeh.
Samo bih volio kada mijenajmo lice našeg grada neka to bude na bolje a ne na gore!*

Jedino u svemu ovome pomalo smetaju oni koji dozvoljavaju da se prostor na krajnje neukusan i neprimjeran način izdaje za namjene koje narušavaju ambijent ili izgled grada. Zamislite turiste ili fotografa koji dođe iz bijelog svijeta i pokuša da slika Trg ,a ovjekovječi trenutnu temperaturu od 12 stepeni, celzijusa! Možete zamisliti i zamisliti i slikara koji postavlja štafelaj ispred Hrama ili na Trgu i ovjekovječuje na svom platnu reklamu tačnog vremena?

Iskreno se nadam da je neko iz našeg grada zadužen da dotrajale i slomljene reklame uklanja. Bar bi trebao da postoji neko takav. Po difoltu.
Napokon, toj službi bi trebalo da neko javi da je prošla Nova Godina, da je Marija Šerifović davno otpjevala i otišla iz našeg lijepog grada, čak šta više... prošla je i Kineska Nova godina!

A svako od Vas ko pročita ovu moju autorsku kolumnu može slobodno da me usporedi sa Don Kihotom!
Ja nemam svog Sanču Pansu, ni magarca-samo vidim vjetranjača puno.

Sidor dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar