Bar: Saopštenje Koordinacionog tijela za pripremu sezone

krizni š 2

Koordinaciono tijelo za pripremu sezone o epidemiološkoj situaciji i pripremama za organizaciju sigurne i atraktivne ponude u Baru izdalo je saopštenje koje prenosimo integralno.

Koordinaciono tijelo za pripremu i praćenje ljetnje turističke sezone u Baru kojim je predsjedavao predsjednik opštine Dušan Raičević, održalo je danas sastanak na kome je razgovarano o aktuelnoj epidemiološkoj situaciju u Baru i Crnoj Gori, procesu imunizacije stanovništva, uplovljavanju kruzera u domaće luke, kao i o mjerama koje važe u zemljama iz kojih pretežno dolaze gosti koji borave u Baru.

Članovima Koordinacionog tima predstavljen je II set mjera podrške lokalne uprave usvojen u martu ove godine, kao i mjere subvencija privredi orjentisanoj na turizam i usluge na državnom nivou, i predstavljena aktuelna epidemiološka situacija u gradu.

“Kao odgovorni ljudi moramo zajednički da djelujemo i pravimo strategiju kako i na koji način da se postepeno vratimo privrednim aktivnostima prije svega turizmu, kao jednoj od najznačajnijih privrednih grana. Turističke aktivnosti nisu smanjene i predstavnici turističke privrede su iskoristili ovaj momenat da značajno unaprijede svoju turističku ponudu”, kazao je predsjednik opštine Bar Dušan Raičević.

Koordinaciono tijelo za pripremu ljetnje sezone donijelo je niz zaključaka koji se odnose na preporuke nadležnim organima na svim nivoima, turističkim radnicima i ukupnom stanovništvu, kojima se želi dati snažan impuls pripremi sezone i stvaranju uslova koji će turističkim poslenicima i službama pomoći u organizaciji ukupne turističke ponude.

Radi zaštite ličnog, porodičnog i zdravlja čitave zajednice, i time poboljšanja epidemiološke situacije, što je bitan motiv koji će opredijeliti turiste za boravak u Baru, koordinaciono tijelo apeluje na stanovništvo da izvrše vakcinaciju protiv COVID-19.

Koordinaciono tijelo uputiće apel Ministarstvu zdravlja Crne Gore da formalizuje predlog udruženja “Ugostitelji Crne Gore” da turistički radnici budu prioritetna grupa za imunizaciju, kao i da se razmotri mogućnost da se vakcinisanima koji rade u turizmu omogući neki vid oznake ili bedža koji će nositi prilikom obavljanja svog posla.

Imajući u vidu da uspješnost turističke sezone prije svega počiva na koordinaciji svih nadležnih organa i službi na državnom i lokalnom nivou, neophodno je uložiti dodatne napore na aktivnostima na pripremi ljetnje turističke sezone.

Turistička organizacija Bar zadužena je da u koordinaciji sa Nacionalnom turističkom organizacijom intezivira promotivne aktivnosti na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i ostalim državama regiona.

U zajedničkoj koordinaciji Turističke organizacije Bar i Opštine biće formirana savjetodavna služba koja će pružiti pomoć svim zainteresovanim privrednicima prilikom apliciranja za subvencije Vlade Crne Gore. Takođe, TO Bar i Sekretarijat za privredu Opštine intenziviraće kampanju za regisitraciju privatnog smještaja i prijavu turista.

Apel Koordinacionog tijela biće upućen Ministarstvu ekonomskog razvoja i Nacionalnoj turističkoj organizaciji da pokrenu posebnu kampanju koja će podstaći sve one koje posluju u tzv. “sivoj zoni” da se registruju i tako ostvare subvencije iz državnog budžeta. Takođe, i da pojačaju aktivnosti na promociji međudržavnih ugovora.

S obzirom na to da lokalna komunalna preduzeća do sada nisu bila prepoznata, odnosno obuhvaćena ni jednim od 4 paketa državne pomoći i subvencija, a obavljaju djelatnost opšteg interesa i posebnog značaja za sektor turizma, biće upućen predlog da se u narednom setu državih mjera i pomoći ova preduzeća uvrste za korišćenje određenih subvencija, tim prije jer od njihovih djelatnosti i aktivnosti umnogome zavisi slika koju šaljemo turistima koji nas posjećuju.

krizni š 1

Predsjednik opštine Dušan Raičević kazao je da će lokalna uprava i sve njene službe biti maksimalno posvećeni organizaciji i pripremi svih aktivnosti koje će dovesti do adekvatne pripreme za turističku sezonu. Takođe je istakao da će sa nivoa lokalne uprave biti učinjeno sve što je moguće i iznad toga da oblast komunalnih djelatnosti bude organizovana na pravi način, kako bi Bar bio čista i uredna destinacija, sa obezbijeđenim urednim vodosnabdijevanjem.

Predsjednik opštine kazao je da vjeruje da uz maksimalan napor svih ova ljetnja sezona može ostvariti zadovoljavajuć uspjeh, i da je potrebno da svi damo doprinos ostvarenju bolje turističke sezone.

Koordinacioni tim za pripremu i praćenje ljetnje turističke sezone na današnjem sastanku okupio je predstavnike organa barske lokalne uprave i službi, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, JP “Nacionalni parkovi”, Pošte, Željeznice, turističke organizacije Bar, mjesnih zajednica, predstavnici turističke privrede iz svih krajeva opštine, i inspekcijskih organa na lokalnom i državnom nivou.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar