Bar: ove godine bez organizovanog nalaganja badnjaka

badnjakk

Sabornog nalaganja badnjaka, niti uobičajenog pratećeg programa, ove godine, zbog složene epidemiološke situacije, neće biti.

To je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko – primorske i Crkvene opštine Bar zbog, kako su naveli, poštovanja propisanih mjera Ministarstva zdravlja.

“Poslije jutarnjeg bogosluženja, koje će biti u osam sati ujutru, u toku cijelog dana vjernici će moći da dođu do hrama, prilože badnjak na ognjište na kome će već biti osveštani badnjaci, zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu. Molimo i apelujemo da se sve te sveštene radnje obavljaju uz poštovanje epidemioloških mjera uz minimalno zadržavanje u porti hrama, uz molbu da Badnje veče dočekamo svi u svojim domovima”, kazao je paroh barski, protojerej stavrofor Slobodan Zeković.

Kako bi se izbjegla uobičajeno velika gužva na Božićnoj liturgiji, ove godine biće služene dvije liturgije u Sabornom hramu.

“Prva liturgija će se služiti u kripti sa početkom u šest ujutru, a druga u osam u centralnom Sabornom hramu, kako ne bismo pravili veliku gužvu i kako bi na lijep i dostojanstven način proslavili roždestvo Hristovo i svi se pričestili njegovim prečistim tijelom i prečasnom krvlju”, poručio je protojerej Zeković.

Na drugi i treći dan Božića liturgije će se služiti u devet časova, tako da “ove praznične dane dočekamo u radosti, i sa ljubavlju i vjerom da se poklonimo Vitlejemskom Bogomladencu”.

***

badnjak 2

Nalaganja badnjaka ove godine neće biti ni ispred Dvorca kralja Nikole u Baru, koje godinama organizuje Crnogorska pravoslavna crkva.

Umjesto toga, poštovaoci Crnogorske pravoslavne crkve okupiće se u 12 sati kod Sportskog centra “Topolica” i odatle krenuti ka Cetinju, a badnjaci će se nalagati ispred Dvorca kralja Nikole-Cetinje u 15 časova.
Barinfo/ Darija Jelić
Foto: jedro

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar