FPEP Bar: okončan najizazovniji semestar od početka rada

fpe bar

Na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo Bar  okončan je nastavni program predviđen za predmete iz zimskog semestra tekuće studijske godine.

Iako je i dalje nepovoljna epidemiološka situacija, pa se očekuju veliki izazovi i u organizaciji završnih ispita u januarskom i februarskom ispitnom roku, na ovoj visokoškolskoj ustanovi ne kriju zadovoljstvo do sada urađenim u cilju održavanja permanentnosti nastavnog procesa.
„Nakon što smo sa uspjehom okončali sva predavanja, vježbe, provjere znanja i druge nastavne aktivnosti u 2020. godini, moramo iskazati veliko zadovoljstvo urađenim. Ono na šta smo svi ponosni jeste da na našoj ustanovi visokog obrazovanja, u prethodnom veoma turbulentnom i nepredvidivom vremenskom periodu, gotovo da nije otkazano niti jedno predavanje ili vježbe predviđene akademskim kalendarom. Time smo, nesumnjivo, dostigli osnovni cilj svake obrazovane instutucije, a to je da studenti nesmetano imaju mogućnost da steknu sva znanja, vještine i kompenetncije u zavisnosti od studijskog programa koji pohađaju.“ izjavio je dekan Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar prof. dr Rajko Novićević.

U toku godine, pored obaveza predviđenih rasporedom nastave, bilo je neophodno voditi računa i o zdravlju studenata i nastavnog osoblja tokom boravka u zdradi ustanove.
„Prije početka zimskog semestra, imali smo niz sastanaka sa nadležnim institucijama, ali i zdravstvenim organizacijama, na kojima smo pokušali doći do najboljeg rješenja o optimalnim vidovima nastave koko ne bi ugrozili bilo čije zdravlje, a ujedno i omogućili studentima da na pravi način savladaju prevdviđeno gradivo. Nažalost, kao i sve ostale djelatnosti, tako je i obrazvone ustanove koronavirus primorao da promjene načine funkcionisanja. S obzirom da ne postoji idealan način održavanja predavanja, u toku semestra smo se trudili da pratimo načine po kojima se nastava realizuje na prestižnim ustanovama visokog obrazovanja u regionu i Evropi, pa smo po osnovu tih saznanja i prilagođavali nastavni proces na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo Bar. Iz tog razloga, često smo imali mnogo više grupa za polaganje određenog kolokvijuma nego što bi to bilo u redovnim okolnostima, pravile su se veće pauze između termina aktivnosti kako bi se prostorije provjetrile i dezinfikovale, a kada se drastično povećao broj zaraženih osoba u Crnoj Gori, nastavu smo organizovali online, posredstvom googleovog servisa G Suite.“ ističe prof. dr Rajko Novićević.

Na kraju semestra, dekan Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar naglašava da će službe ustanove spremno dočekati aktivnosti u narednoj godini i sve izazove koje im predstoje.
„Imajući u vidu trenutnu situaciju, veoma je nezahvalno davati bilo kakve prognoze o načinu funkcionisanja narednog ljetnjeg semestra. Ipak, 2020. godinu završavamo sa stečenim velikim iskustvom i znanjem, spremni za sve buduće izazove sa kojima ćemo se susresti.“ zaključuje prof. dr Rajko Novićević.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar