Večeras koncert gitarskog dua „Duende“ na platou Dvorca kralja Nikole

dvorac br

Gitarski duo „Duende“ biće gost muzičkog programa ovogodišnjeg izdanja “Barskog ljetopisa” u srijedu, 16. septembra.

Sastav koji čine Ivana Cikić i Aleksandra Vujačić će tom priliku, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, izvesti djela nekih od najznačajnijih kompozitora gitarske literature među kojima su Granados, Pjacola, Tarega, Gismonti i drugi.

Koncert počinje u 21h, a ulaz je slobodan.

Ivana Cikić, rođena 1989. godine u Baru, gdje je završila nižu muzičku školu na klasičnoj gitari u klasi prof. Ranka Opančine. Dalje školovanje i BA studije nastavila je u Podgorici i na Muzičkoj akademiji u Cetinju u klasi prof. Srđana Bulatovića. Četvrtu godinu studija i master pohađala je i sa maksimalnim uspjehom završila na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu kod prof. Vere Ogrizović.
U toku školovanja i muzičkog usavršavanja, više puta je osvajala prve nagrade kao solista i u kamernim sastavima, na domaćim i međunarodnim festivalima. Pohađajući seminare usavršavala se kod eminentnih profesora poput J. L. Martineza, C. Domeniconija, N. Koshkina, D. Azabagića, E. Karamazova, Z. Dukića i drugih. Solističkim koncertima i koncertima kamerne muzike više puta se uspješno predstavljala u Crnoj Gori posebno ističući: „Dodest“ u Podgorici, „X Bar Guitar Fest“, 30. jubilarni „Barski ljetopis“, Ministarstvo kulture i Maticu crnogorsku na Cetinju, „Guitar Art Summer Fest“ u Herceg Novom, festival „Dani gitare“ u Podgorici. Predstavljala se i u regionu. Bavi se pedagogijom, kao profesor gitare radi u muzičkim školama u Baru i Budvi.

Aleksandra Vujačić je rođena 29.maja 1993. na Cetinju. Osnovnu školu „Drago Milović“ završava sa titulom „Đak generacije“ dok paralelno pohađa školu za osnovno muzičko obrazovanje u Tivtu. Zatim upisuje srednju muzičku školu „Vida Matjan“ u Kotoru kao vanredan učenik u klasi prof. Danijela Cerovića. Uz to završava i gimnaziju „Mladost“ u Tivtu kao jedan od najboljih učenika te škole i osvaja nagradu „Luča“. Visoko obrazovanje stiče na Muzičkoj akademiji na Cetinju takođe u klasi prof. Danijela Cerovića i na konzervatorijumu „Giuseppe Tartini“ u Trstu (Italija) u klasi prof. Sandra Torlontana.
Osvajala je brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i regionu kao i mnoge nagrade na republičkom takmičenju u kategorijama solo gitara i kamerni sastavi. Aleksandra je bila učesnik brojnih festivala gitare od kojih je najpoznatiji „Koblenz Guitar Fest“ (2015), Gitaristička radionica i natjecanje u Grožnjanu, „International Guitar fest“ u Novom Sadu, a usavršavala se na masterklasima kod najpoznatijih gitarista današnjice i vrsnih predavača među kojima su G. Krivokapić, M. Dilla, G. Bianco, A. Desiderio, H. Kappel, I. Romer, R. Gallen itd. Pedagogijom se bavi već šest godina. Trenutno je zaposlena kao profesor gitare u osnovnim muzičkim školama u Baru i Tivtu.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar