Zaljubljeni par

par u bronzi 1

Neobična skulptura postavljena u Baru.

Da je Bar avangardni grad potvrdila je nedavno postavljena skulptura „Zaljubljeni par“ ispred novog stambeno- poslovnog kompleksa „Soho“. Za crnogorske prilike neobična skulptura izazvala je pažnju javnosti

par u bronzi 2

Skulptura izlivena u bronzi je autorsko djelo skulptora mlađe generacije Velibora Pavićevića.

Prijateljstvo između privrednika Rada Vujačića i umjetnika Pavićevića izrodilo je ideju da se uradi skulptura koja će, kako kaže umjetnik, poslati lijepe, emotivne poruke.
- Na našim prostorima navikli smo na skulture koje imaju revolucionarni karakter, na istorijske ličnosti što je i logično s obzirom na bogatu istoriju. Ova skultura jeste drugačija, avangardna je, širi pozitvnu energiju, šalje poruku ljubavi, kazao je umjetnik Velibor Pavićević .

Po prirodi posla kojim se bavi, umjetnik ima slobodu izraza, viziju pri stvaranju umjetničkog djela. Izbor modela može biti fikcija, neki vid nadahnuća.
Za “ Zaljubljeni par” Pavićević se “rukovodio” likom Rada Vujačića i njegove supruge.
Vujačić, porijeklom Nišićanin, pokazao je nesvakidašnji smisao za iskorak u slanju poruka ljubavi prema ljepšoj polovini, a sa druge strane našao način da podrži umjetnika, kao i da Baranima približi trendove dalekih gradova , podsjeti na pjesnika koji je nadživio vrijeme.
Pored skulpture i natpis privlači pažnju “Gospođo, Ja sam u Vas neizlječivo zaljubljen”. Stihovi antologijskog pjesnika Mike Antića podstiču maštu

No, umjetnik stvara instiktivno, i u likovnom i literarnom izrazu. Umjetnik ne traži istinu, njegova namjera je da izazove reakciju

-Cilj umetnika je da uradi djelo kvalitetno, a odraz da privuče pažnju, budi interesovanja, znatiželju. Mislim da će “Zaljubljeni par” biti interesantan i turistima, kazao je Pavićević.

soho komplet

Hoće li urbani prostor u blizini sportske sale “Topolica” postati crnogorski Park čuda u kome će “Zaljubljeni par” biti poput statue Ali i Nino u gruzijskom Batumiju, biti popularno mjesto za odmor stanovnicima Bara, privlačiti pažnju i interesovanje turista, pokazaće vrijeme.

Podsjetimo, spona između Bara i Gruzije već postoji. U oktobru 2019. godine prvi počasni konzulat Gruzije u Crnoj Gori otvoren je baš u Baru, a za počasnog konzula imenovan je privrednik Rade Vujačić.

B.Dabić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar