zastava cg

Čestitke gradjanima povodom Dana nezavisnosti uputili su:

dusshhann

Drage sugrađanke i sugrađani,

Upućujem vam najiskrenije čestitke povodom 21. maja - Dana nezavisnosti, najsvjetlijeg datuma u istoriji moderne Crne Gore.

Ponos zbog ostvarenja sna naših predaka ne jenjava ni četrnaest godina nakon obnove nezavisnosti. Danas, kao građani članice NATO-a i kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, svjedoci smo uspjeha naše samostalne države, svih onih vrijednosti za koje smo se zalagali 2006. - suživot građana svih vjera i nacija, u miru i razumijevanju sa zemljama u regionu, prihvaćeni i uvaženi u društvu razvijenih naroda i država.

Svjesni postignutog uspjeha u procesu demokratskog i ekonomskog razvoja, ovaj veliki datum posvećujemo njegovanju tekovina obnovljene nezavisnosti, na čijim temeljima gradimo bolju budućnost za naše građane i jačamo međusobno uvažavanje različitosti sa kojima se Crna Gora vjekovima ponosila.

S poštovanjem,
PREDSJEDNIK
Dušan Raičević

 

mico orlando

Građanima Bara i Crne Gore
- svima -

U ime Skupštine opštine Bar i u svoje lično ime, građanima Bara i građanima Crne Gore, čestitam 21. maj - Dan nezavisnosti, sa željom da ga slavite u dobrom zdravlju, ličnoj, porodičnoj sreći i zadovoljstvu.

21. maja 2006. godine ostvarili smo vjekovni san da na miran i demokratski način, glasačkim listićima, obnovimo svoju državu. Obnova nezavisnosti nam je omogućila da postanemo subjekat međunarodnog prava, međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija, članica NATO, a uskoro i članica Evropske unije.

Čestitajući vam još jednom Dan nezavisnosti, očekujem da će generacije koje dolaze i koje se rađaju u nezavisnoj Crnoj Gori umijeti da cijene, poštuju i slave obnovu crnogorske nezavisnosti i znati da čuvaju svoju državu, građanske i nacionalne interese, svoju multikulturu i zajedništvo, kao istorijsko-civilizacijske vrijednosti države Crne Gore.

PREDSJEDNIK SO,
Mićo Orlandić s.r.

 

cak cak

U ime Biram Crnu Goru i u svoje ime, čestitam svim crnogorskim građanima u domovini i dijaspori Dan nezavisnosti 21. maj.
Jubilej obnovljene nezavisnosti, ove godine, proslavljamo u specifičnim uslovima pandemije koja je izazov za cijeli svijet. Izazov koji je još jednom pokazao i dokazao da su ljudi najveće bogatstvo Crne Gore.
Naša zajednička obaveza je da razvijamo Crnu Goru kao slobodno, odgovorno i ekonomski jako društvo uz punu afirmaciju građanskih vrijednosti. Da razgovaramo- a ne da zauzimamo busije, da gradimo mostove- a ne da se dijelimo.
Srećan Dan nezavisnosti!

Srdačno,
Predsjednik Biram Crnu Goru
Radomir Novaković Cakan

 

Draginja

Svaki jubilej obnove nezavisnosti Crne Gore prilika je za svođenje mnogih bilansa upravljanja zemljom u tom važnom periodu utemeljenja države. Prilika da objektivno vrjednujemo ogromno istorijsko dostignuće obnove države ali i da sagledamo, prije svega, greške, lutanja, izgubljene šanse da Crna Gora danas bude bolja nego što jeste. Tu obavezu posebno imamo danas kada se ta pitanja ponovo aktuelizuju.

Crna Gora mora biti država koja jednako pripada svima i čije državne temelje čine jednakost, solidarnost, demokratija i socijalna pravda, jer su se devedesetih u vremenu zla i progona, za takvu Crnu Goru borili mnogi oni kojima danas, tadašnji progonitelji ponovo lijepe etikete izdajnika.

I uvijek, povodom ovog grandioznog datuma, odzvanja to toliko puta postavljeno pitanje: Da li smo ispunili očekivanja onih koji su sanjali nezavisnu Crnu Goru onda kada je to više bio mit nego realna šansa, one malobrojne bastadure iz devedesetih koji se ne “šćeše u lance vezati”? Da li ova današnja Crna Gora pjeva kao što su njeni sinovi pjevali o njoj? Jesmo li izvukli pouke iz vremena od prije jedan vijek kada je nestala Crna Gora? Da li je politička generacija koja je obnovila nezavisnost može da kolektivnu slobodu pretoči u slobodu svakog građanina ove države?

Nova Crna Gora, da bi bila mudra i pametna, da bi opstala i bila vječna kroz vjekove mora pred sobom imati cilj prve vrste – da vjera u Crnu Goru bude opet i puna vjera u njenu pravdu. Da Crna Gora bude država koja opstaje i razvija se vjerujući u pravdu kao osnovnu vrlinu.

Jedino Crna Gora koja ima osjećaj jednakosti, pravičnosti i solidarnosti, je Crna Gora spremna za nove velike istorijske iskorake. Jedino takva Crna Gora je dostojna generacija koje dolaze.

Branimo Crnu Goru redom, radom, zakonom, pristojnošću, brigom o drugima, čuvanjem njenih dobara, moralom, međusobnim uvažavanjem. Time se, a ne lažnim patriotizmom, danas bori za Crnu Goru. Samo takvom borbom bićemo dostojni njene bogate i slavne istorije i svih onih heroja i bastadura, koji su svoje živote utkali u biće i trajanje naše jedine domovine.

SDP vjeruje i svim svojim bićem boriće se za takvu Crnu Goru – državu svih.

Neka nam je svima srećan Dan nezavisnosti Crne Gore i da ga vječno slavimo.

Predsjednica Socijaldemokratske partije
dr Draginja Vuksanović Stanković

 

dr Dragoslav Tomanović

Čestitka predsjednika OO DPS Bar, dr Dragoslava Tomanovića

Poštovani građani Bara, u ime OO DPS Bar i u svoje lično ime čestitam Dan nezavisnosti Crne Gore.

Četrnaest je godina od obnove nezavisnosti Crne Gore i veličanstvenog 21. maja, kada je većina naših građana mirno i demokratski odlučila da ponovo ima svoju državu. A imati svoju državu, u kojoj sami odlučujete o sadašnjosti i budućnosti, jedna je od najvećih tekovina svakog društva. Upravo 21. maja 2006. godine, na referendumu o nezavisnosti, građani Crne Gore su odlučili da će ubuduće jedino oni uređivati svoju kuću Crnu Goru i jedino oni odlučivati o njenoj sudbini - za dobro svih nas koji živimo u Crnoj Gori, za dobro svih generacija koje će da dođu, i u čast svih generacija koji su našu državu stvarali. Danas, četrnaest godina kasnije, možemo biti ponosni na odluku koju su građani donijeli na referendumu, jer je njome, najprije, ispravljena velika istorijska nepravda, učinjena Crnoj Gori 1918. godine. Crna Gora je tako, nakon 88 godina, ponovo postala državni subjekt i dio međunarodne zajednice.

Opredjeljivanjem za obnovu nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, odlučili smo se za evroatlansku budućnost, za evropski sistem vrijednosti, demokratsko i građansko društvo, za miran i siguran razvoj, a četrnaest godina kasnije, s ponosom gledamo na ono što smo u ovom periodu postigli: ostvaren je izuzetan ekonomski napredak, povećan je standard građana, višestruko uvećane inostrane investicije, započeti su, ili završeni, veliki infrastrukturni objekti... Krupni su i naši rezultati u sferi evroatlanskih integracija: Crna Gora je od 2017. godine punopravna članica NATO, a zasigurno će biti i prva naredna članica EU. I status punopravne članice NATO i status kandidata za članicu EU, nijesmo ostvarili zahvaljujući bilo čijem protekcionizmu, već uspješnom ispunjavanju strogih i zahtijevnih standarda. Sve to govori o karakteru i vrijednostima države koju smo stvorili 21. maja 2006. godine.

U obnovljenoj nezavisnoj državi Crnoj Gori trudili smo se da stalno afirmišemo ideju Crne Gore kao demokratske i građanske države, kao i ideju antifašizma, smatrajući da one predstavljaju njen temelj i uslov njenog postojanja. I zaista, četrnaest godina suverenosti potvrđuje da je Crna Gora podjednako dobra kuća za sve njene građane, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost. Svaki građanin ima mogućnost da sačuva i unaprijedi sopstveni identitet i da slobodno iskazuje ono što je njegovo vjerovanje. Jedino se u korpusu identitetskih prava ne može tolerisati pravo na rušenje sopstvene države.

Suverena Crna Gora dosljedno i posvećeno čuva i ideju antifašizma. Na toj ideji nastao je veliki narodnooslobodilački pokret tokom Drugog svjetskog rata, iz koje je rođena obnovljena Crna Gora, kao jedna od šest ravnopravnih republika socijalističke Jugoslavije. Na ideji antifašizma temeljila se i ideje nacionalne i vjerske ravnopravnosti svih građana Crne Gore, ideja bratstva, sloge i zajedništva. I konačno, na tradicijama i vrijednostima antifašizma, utemeljen je i pokret za obnovu crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

Suverena i demokratska Crna Gora i 2020. godine dosljedno nastavlja svoj razvojni i evroatlanski put, za koji se opredijelila 2006. godine. Čini to uprkos velikim otporima i protivnicima, koji žele da ugroze njen mir i unutrašnji sklad, da uvedu zakon ulice i nasilje kao legitimno sredstvo političke borbe. Njihov početni cilj je da zaustave demokratski i evroatlanski put Crne Gore, uvedu teokratizam i učine Crnu Goru državom u kojoj vlada jedna nacija, a njihov krajnji cilj je – da nema Crne Gore. No, uprkos ovakvim opasnim tendencijama, većina građana Crne Gore želi da živi u mirnoj, stabilnoj, demokratskoj i prosperitetnoj Crnoj Gori, čiji su temelji postavljeni 21. maja 2006. godine. Ovih četrnaest godina obnovljene nezavisnosti svjedoči o našem predanom radu na stvaranju takve Crne Gore i rezultatima koji su donijeli boljitak čitavom crnogorskom društvu. Zato nastavljamo da gradimo demokratsku, modernu i prosperitetnu Crnu Goru, najbolju kuću za sve njene građane. Neka nam je srećan Dan nezavisnosti!

Predsjednik OO DPS Bar
dr Dragoslav Tomanović

Posljednje vijesti

Thumbnail Sve vrste goriva poskupile su od danas  saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.
Više u kategorijama: Info  Obale  Info  

opstina bar 2

Jedro 320x250

cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

baneb novi

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

AD Marina Logo

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar