Skupština opštine započela XIX sjednicu

 

so koron 8

Danas je počela devetnaesta sjednica Skupštine opštine Bar na kojoj je od 37 prisustvovalo 30 odbornika.

Odbornici na početku sjednice minutom ćutanja odali poštu preminulom dr Dušku Kljakiću, žrtvi koronavirusa iz našeg grada.

“Odajem zahvalnost uz poštovanje građankama i građanima Bara koji su u ispoštovali preporuke NKT-a i Instituta za javno zdravlje, i zahvaljujući tome smo danas u mogućnosti da se vratimo svojim obavezama”, kazao je predsjednik Skupštine Mićo Orlandić.

so koron 2

Skupština je započela primjedbom odbornika Momčila Lekovića na izgled maske odbornika Osmana Đokića, kao i na zapisnik sa prethodne sjednice što u njemu nema imena i prezimena odbornika koji su diskutovali.

so koron 5

U replici, odbornik Đokić je kazao da je nošenje svih vrsta maski u skladu sa preporukama NKT-a.

Odbor za izbor i imenovanja donijeo je dva nova imenovanja, oba vezana za članove partije Biram Crnu Goru, za mjesto u UO JP “Kulturni centar” i UO DOO “Lovstvo”.

so koron 7

Na lični zahtjev sa mjesta člana UO JP “Kulturni centar” Bar razriješena je Ana Vukazić, a za novog člana u tom tijelu imenovan je Amir Arabelović. Takođe na lični zahtjev, sa mjesta člana UO DOO “Lovstvo” razriješen je Ahmet Šabović, a imenovan Srđan Mijović.

so koron 1

Po drugoj tački dnevnog reda “Izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave za 2019.godinu” uvodno izlaganje imao je predsjednik Opštine Dušan Raičević.

“Izvještaj o radu predsjednika Opštine i organa i službi lokalne uprave urađen je u skladu sa odredbama koji propisuju obavezu predsjednika Opštine da Skupštini opštine podnese na razmatranje i usvajanje izvještaj o radu za prethodnu godinu. Izvještaj o radu predstavlja dokument u kojem su sistematizovani svi poslovi i aktivnosti koje su realizovane u toku 2019. godine, shodno važećim propisima na lokalnom i državnom nivou. Izvještaj o radu za 2019. godinu koncipiran je na način što su u prvom dijelu predstavljene realizovane aktivnosti u okviru funkcija koje ostvaruje predsjednik Opštine, normativne, izvršne i protokolarne, dok je u drugom dijelu izvještaja predstavljen pojedinačno rad organa i službi lokalne uprave. Jedan od osnovnih ciljeva izvještaja jeste da sadrži sve podatke koji pokazuju obim realizovanih poslova iz nadležnosti izvršne vlasti, da ukaže na pozitivne elemente koji su pratili rad lokalne uprave u toku izvještajne godine, ali i da kroz predlog mjera ukaže koje je oblasti u narednom periodu potrebno unaprijediti kako bi funkcionalnost lokalne uprave u punoj mjeri zadovoljavala potrebe građana. Takođe je kroz detaljan opis poslova namjera bila da se odbornici u Skupštini Opštine Bar, ali i javnost na sveobuhvatan i transparentan način upoznaju sa aktivnostima koje je lokalna uprava realizovala u toku prethodne godine. Tako je održano 50 sjednica Kolegijuma predsjednika, sa usvojenih 367 zaključaka, sa stepenom realizacije od 95%”, istakao je Raičević.

so koron 6

Kako je rekao, Odlukom o budžetu Opštine Bar za 2019. godinu, planirana su sredstva u iznosu od 21.000.000,00 eura, dok je ostvareni prihod 19.023.299,22 eura odnosno 90,6 % od planiranih sredstava, što je za 1,8 % više u odnosu na ostvarenje u 2018. godini.

“Dva najznačajnija sopstvena prihoda budžeta Opštine Bar su porez na nepokretnosti i naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta – komunalije. U 2019. godini porez na nepokretnosti je ostvaren u iznosu od 6.108.829,80 eura ili 89,8 % planskih predviđanja i predstavlja do sada najviše naplaćeni iznos po ovom osnovu, dok su komunalije ostvarene sa 4.117.117,40 eura ili 102,9 % u odnosu na plan. Kada je u pitanju prihodna strana, ciljevi u 2019. godini bili su povećanje naplate svih vrsta prihoda, naročito povećanje naplate sopstvenih prihoda, ali ne kroz povećanje stopa, već kroz proširivanje postojećih baza podataka i veći obuhvat obveznika. Realno planiranje prihoda i rashoda na nivou jedne godine potvrđuje činjenica da u toku izvještajne godine nije bilo rebalansa budžeta. Opština Bar je redovno izmirivala obaveze shodno potpisanim reprogramima, zaključenim ugovorima i naručenim uslugama”, kazao je predsjednik Raičević.

Opština Bar je tokom 2019. godine započela intenzivne aktivnosti na pripremi nacrta Strateškog plana razvoja Opštine Bar za period 2020-2025. godina.

“S tim u vezi, formirana je Radna i Konsultativna grupa za izradu navedenog dokumenta koje čine kompetentna lica iz oblasti strateškog planiranja, sa ciljem da u što skorijem roku pripreme nacrt Strategije. Krajem izvještajnog perioda aktivnosti na pripremi ovog dokumenta su u završnoj fazi i očekuje se da već tokom 2020. godine isti bude predložen Skupštini Opštine Bar na usvajanje. Usvajanjem Strateškog plana razvoja Opštine Bar utvrdiće se postojeće stanje i stepen razvoja, ali i definisati strateški ciljevi i prioritetni razvojni projekti, ali i druga pitanja od značaja za sveukupan razvoj Bara. Bez obzira na to, u toku 2019. godine, realizovani su i započeti mnogi razvojni projekti. Važan segment u radu lokalne uprave u toku 2019. godine bio je razvoj preduzetništva, unaprijeđenje saradnje sa sektorom privrede, kao i podrška idejama razvoja malog i srednjeg biznisa, sa ciljem podsticanja novih preduzetničkih ideja i otvaranja novih radnih mjesta”, rekao Raičević

so koron 9

Uspostavljanje uspješne saradnje sa predstavnicima civilnog sektora i prepoznavanje značaja ovog segmenta društva bio je jedan od prioriteta u radu lokalne uprave.

“U tom pravcu su, nakon gotovo deset godina, nakon raspisivanja Javnog konkursa, potpisani ugovori sa nevladinim organizacijama kojima su odobrena sredstva za finansiranje projekata i programa u iznosu od 68.400.00 eura, od čega je 41.040,00 (60%) namjenjeno za finansiranje projekata nevladinih organizacija, a 27.360,00 (40%) za finansiranje programa nevladinih organizacija koje imaju poseban status za Opštinu Bar. Opština Bar je u toku 2019. godine pristupila izradi Lokalnog akcionog plana za mlade za period 2020-2021. godina, koji je usvojen na Skupštini Opštine Bar. Takođe je u Opštini Bar organizovana radionica za mlade u okviru nacionalnog projekta ‘Coca Cola podrška mladima’ koju realizuje Ministarstvo rada i socijalnog staranja i ZZZCG, a cilj ovog projekta je bio da se pomogne nezaposlenim mladima iz Bara da unaprijede lične i profesionalne vještine i tako postanu konkurentniji na tržištu rada. Početkom 2019. godine je sa Ekonomskim fakultetom u Podgorici potpisan Memorandum o saradnji u cilju stvaranja uslova za realizaciju zajedničkih projekata, organizovanju zajedničkih radionica, tribina, stručnog usavršavanja i slično. Za školsku 2018/2019 godinu nagrađeno je 127 učenika osnovih i srednjih škola”, naglasio je on.

so koron 3

Na osnovu sprovedenog Javnog konkursa za sufinansiranje rada sportskih organizacija, donijeta je Odluka o sufinansiranju rada sportskih organizacija za 2019. godinu kojom je za 14 sportskih organizacija opredjeljeno 71.337,76 eura.

“Za sportske klubove u kojima Opština Bar ima vlasničkog udjela u toku 2019. godine ukupno je isplaćeno 372.000,00 eura. Opština Bar je bila jedan od domaćina Igara malih zemalja, najveće sportske manifestacije ikad održane u Crnoj Gori na kojoj je učestvovalo 846 sportista iz devet država. U saradnji sa Upravom za dijasporu, Opština Bar je u julu 2019. godine bila domaćin i organizator manifestacije Dani dijaspore-iseljenika, čiji je cilj jačanje kulturnih i identitetskih veza sa našim iseljenicima, a u okviru koje je održana centralna proslava kojoj su prisustvovali predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore, visoki državni zvaničnici, predstavnici udruženja iseljenika, diplomatsko-konzularni predstavnici i drugi gosti iz društvenog života, a organizovan je i Okrugli sto na temu ‘Investicioni potencijali i biznis zone Crne Gore’ sa učešćem predstavnika državnih organa, privrede i iseljenika. Potvrda uspješne saradnje sa dijasporom jeste i posjete predsjednika Opštine Kulturnom centru ‘Rumija’ u Čikagu, kao i predstavnicima Udruženja ‘Lovćen’ iz Detroita, organizovane u okviru zvanične posjete Sjedinjenima Američkim Državama, sa ciljem unaprijeđenja saradnje, jačanja veza matice i udruženja širom svijeta, ali i realizacije zajedničkih projekata koji će unaprijediti uslove života građana Bara”, rekao je između ostalog predsjednik Opštine.

so koron 4

U diskusiji su, u prvom krugu ove tačke, svoja zapažanja istakli Nevenka Plantak, Dragan Tufegdžić, Andrea Pajković, Aleksandar Markolović, Vesna Đokvučić, Miloš Šušter, Omer Vukić, Momčilo Leković, Dijana Pejović, Lana Vučetić, Jovan Ivović, Miroslav Knežević i Nikica Purlija.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar