Unaprediti sistem kontrole negativnih bodova vozača i kazni

sergjjj 18

U svijetlu primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Savjet za građansku kontrlu rada policije, na svoju inicijativu, iskazao je interesovanje na koji način će građani biti u mogućnosti izvršiti provjeru stanja – broja negativnih prekršajnih poena i izrečenih sankcija u pogledu ograničavanja i zabrane upravljanja motornim vozilom.

Uprava policije je informisala Savjet da će građani neposrednim uvidom u prekršajni nalog/e ili uvidom u rješenje/a o kažnjavanju nadležnih sudova za prekršaje, moći utvrditi da li su im zbog počinjenih prekršaja određeni kazneni poeni i njihov broj.

Uprava policije je informisala Savjet da će građani i u slučaju izricanja mjere privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom na osnovu sakupljenih kaznenih poena, rješenjem mjesno nadležne organizacione jedinice Uprave policije, biti upoznati sa izricanjem navedene mjere, a koja će nakon urednog uručivanja rješenja, biti unijeta u elektronsku evidenciju izrečenih mjera, koju ažurira Uprava policije.

Savjet je informisan i da će građani, o realizovanim zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilom, koje inače izriču nadležni sudovi, biti upoznati obavještenjem mjesno nadležne organizacione jedinice Uprave policije, koja će nakon urednog uručivanja obavještenja, biti takođe unijeta u elektronsku evidenciju izrečenih mjera, koju takođe ažurira Uprava policije.

Savjet je ocjenio da je potrebno unaprijediti informisanost građana o svim novim rješenjima iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima a posebno je važno olakšati pristup građana toj evidenciji jer je od značaja za njih kontrola kaznenih poena.

Savjet je zato uputio preporuku Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova da, shodno evropskim iskustvima, uspostave odgovarajuću platformu na svojim internetskim stranicama putem koje će građani u svakom trenutku moći provjeriti stanje u vezi sa kaznenim poenima i ograničenjima u vezi sa upravljanjem motornim vozilom.

Savjet ocjenjuje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada ostvarilo dobre rezultate na polju unaprijeđenja elektronskih usloga i da je značajno poboljšana dostupnost i efikasnost brojnih servisa prema građanima.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar