Lokalnim partnerstvom do boljih uslova za zapošljavanje

image0

U cilju kreiranja uslova za unapređenje mogućnosti zapošljavanja, predlaganja novih inicijativa i uspostavljanja strateškog pristupa politici zapošljavanja na lokalnom nivou, juče je u Opštini Bar održan prvi sastanak Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ).

Riječ je o timu koji je formirao predsjednik Opštine na inicijativu Ministarstva rada i socijalnog staranja, a u sklopu EU-SOPESS projekta „Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zapošljavanje u Crnoj Gori“. Sastanku je prisustvovala voditeljica tima za sprovođenje ovog projekta u Crnoj Gori, Meri Lorenčić, koja je prisutne upoznala sa ciljevima i očekivanim ishodima projektnih aktivnosti.

Jedan od prvih koraka u implementaciji ovog projekta jeste sprovođenje detaljne analize stanja i potreba lokalnog tržišta rada, na bazi čega će biti izrađena Lokalna strategija zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa sa akcionim planom. Tim dokumentima prepoznaće se ključna pitanja i izazovi u oblasti zapošljavanja na lokalnom nivou, definisati mjere i akteri koji će se njima u narednom period baviti. To je ujedno i dobra prilika da se na osnovu lokalnih zapažanja pruže važne smjernice za kreiranje nacionalne Strategije zapošljavanja.

Očekuje se da projekat u velikoj mjeri doprinese izgradnji kapaciteta lokalnih aktera za saradnju u pripremi lokalnih inicijativa i strateških dokumenta iz oblasti zapošljavanja sa posebnim osvrtom na one koji će doprinijeti povećanju stope zapozlenosti i smanjenju socijalne isključenosti. U tom smislu je identifikovanje, integrisanje i korišćenje postojećih lokalnih resursa od ključnog značaja.
„Glavni cilj jeste osnaživanje partnerske saradnje i smanjenje stope nezaposlenosti, koja je u Baru ispod crnogorskog prosjeka,što je ohrabrujući podatak,ali vjerujemo da svi možemo doprinijeti da situacija bude još bolja. Tržiše je aktivno i dinamično,pa stoga i politika zapošljavanja mora biti takva-fleksibilna i spremna da prepozna pizazove i da u što kraćem roku na njih odgovori. Svaki čovjek,a posebno mladi, treba da bude aktivno uključen u tržište rada jer je to potencijal zajednice koji se mora koristiti radi njenog ukupnog napretka i blagostanja“ ,istakla je gospođa Lorenčić. Ona je naglasila da će u sklopu projekta biti organizovana obuka za pet članova LPZ-a za izradu,implemetaciju i praćenje projekata u skladu sa procedurama i zahtjevima EU,kako bi se povećala mogućnost sticanja sredstava iz međunarodnih izvora, naročito EU - IPA fondova za buduće programme i projekte iz oblasti zapošljavanja.

Na sastanku je konstatovano da Opština Bar izdvaja značajna sredstva iz Budžeta za subvencije u oblasti poljoprivrede i preduzetništva i da na taj način indirektno podstiče zapošljavanje. Takođe, Zavod za zapošljavanje realizuje set mjera kojima promoviše aktivnu politiku zapošljavanja,a integrisanim pristupom i međuinstitucionalnom saradnjom efekti ovih mjera,kao i niza sličnih koje sprovode ostali akteri,će biti bolji i vidljiviji.

Radom LPZ koordiniraće potpredsjednica Opštine, mr Tanja Spičanović, a članovi su predstavnici lokalne uprave Sanja Mitrović, sekretarka Sekretarijata za privredu i Milena Gaćina,samostalni savjetnik u Sekretarijatu za privredu,kao i predstavnici Zavoda za zapošljavanje,Suzana Mašanović, Turističke organizacije Bar, Ilija Stojović, AD „Luka Bar“,Snežana Vuksanović, Udruženja privrednika, Elvir Kalamperović, Bisnis start-up centra,Ivana Tomašević i obrazovnih institucija, Jelena Rovčanin i Mauro Petranović.
Na jučerašnjem sastanku članovi LPZ potpisali su Sporazum o partnerstvu kojim su definisane uloge i zadaci svih aktera. Podsticanje društveno-ekonomskog razvoja opštine i kreiranje uslova za razvoj mogućnosti zapošljavanja u cilju postizanja dobrobit građana, ključni su prioriteti oko kojih su se usaglasili svi članovi LPZ I na čijem će ostvarivanju,u skladu sa svojim kompetencijama i poznavanjem lokalne situacije, odgovorno raditi.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar