Saopštenje Savjeta za gradjansku kontrolu rada policije i MUP-a CG

jeeop

Na inicijativu Savjeta za građansku kontrolu rada policije, danas je u Ministarstvu unutrašnjih poslova održan konsultativni sastanak sa predstavnicima Direktorata za nadzor, Direktorata za strateško-razvojne poslove, Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije i Savjeta.

Razmijenjena su mišljenja i saznanja u odnosu na aktuelna javna okupljanja i postupanje policije u vezi sa tim.

Zajednički je konstatovano da je dosadašnje postupanje policijskih službenika u skladu sa zakonskim normama i standardima i da je primjetna evidentna tolerancija i suzdržanost prilikom primjene policijskih ovlašćenja u izvršavanju policijskih poslova.

Ukazano je da su građani dužni da postupe po naredbi policijskog službenika u svakom konkretnom događaju i da se suzdrže od izazivanja incidenata pri čemu imaju mogućnost da zakonitost svakog izdatog naređenja i postupanja policijskih službenika provjere kroz obraćanje Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Savjetu za građansku kpntrolu rada policije, Odjeljenu za unutrašnju kontrolu policije MUP-a, Etičkom odboru, kao i da u najbližoj stanici policiji podnosu prigovor.

Konstatuje se da je neupitna identifikacija svih policijskih službenika u vršenju policijskih poslova u svakoj situaciji i na bilo kojoj lokaciji, što potvrđuje službena dokumentacija, patrolni listovi i prepoznata odgovornost neposrednih starješina koji rukovode izvršavanjem konkretnih zadataka.

Osuđuju se napadi na policijske službenike, kao i oštećenje službenih vozila koje koristi policija.

Ukazano je na značaj policijskog posla u demokratskom društvu i, naročito, osuđeno objavljivanje fotografija policijskih službenika čiji je cilj njihova diskreditacija, omalovažavanje i ugrožavanje njihove sigurnosti.

Od Uprave policije i policijskih službenika se očekuje da nastave sa zakonitim i profesionalnim postupanjem, uz poštovanje ljudskih prava i sloboda prilikom primjene policijskih ovlašćenja.

Zajednički je upućen apel svim građanima da se pravo na mirno javno okupljanje koristi u skladu sa građanskim i demokratskim vrijednostima i bez učešća u nasilju.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar