Bar postaje centar crnogorskog maslinarstva.

kucca oliv 4

Ćazim Alković: Izgradnja Kuće maslina je izuzetno značajna za barske i crnogorske maslinare

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u prostorijama Društva maslinara Bar je održan sastanak kome su prisustvovale predstavnice Svjetske banke Silvia Mauri i njena saradnica, generalna direktorka Direktorata za poljoprivredu Radana Damjanović i savjetnica za maslinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Dubravka Radulović, te predsjednik i sekretar Društva maslinara Bar, Ćazim Alković i Fahrudin Mujić...

kucca oliv 2

Sastanak je organizovan povodom odluke Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da krenu u pripremne aktivnosti nabavke mlina za preradu maslina sa pripadajućom opremom, koji će biti instaliran u Kući maslina. Odlučeno je da mlin bude nabavljen iz MIDAS projekta, koji se finansira sredstvima Svjetske Banke.

Nakon uvodnih riječi generalne direktorke Damjanović, domaćini su predstavnice Svjetske banke upoznali sa odrađenim i aktuelnim projektima Društva koje okuplja više od 800 članova, te da je to, kako je istaknuto, “najveća maslinarska organizacija u Crnoj Gori”. Alković je govorio o značaju izgradnje Kuće maslina za barske i crnogorske maslinare. Naglasio je da će instaliranjem savremenog pogona za preradu, Kuća maslina postati mjesto gdje će se proizvoditi isključivo ulje vrhunskog kvaliteta, u kome će crnogorski uljari i maslinari imati priliku da uče o savremenom maslinarstvu u svim segmentima tehnološkog procesa proizvodnje.

kucca oliv 3

Predsjednik Društva maslinara Bar je izrazio posebno zadovoljstvo što je Ministarstvo na vrijeme pokrenulo proceduru za nabavku mlina za preradu i zahvalio na činjenici da su maslinari bili uključeni u sve segmente planiranja izgradnje Kuće maslina, te opremanja postrojenjem za preradu.

kucca oliv 1

Učesnici sastanka su obišli lokaciju na kojoj se gradi Kuća maslina i na terenu se uvjerili u dinamiku radova, uz očekivanja da će biti završeni po planu.

urban radio

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar