Javni čas o pravima djeteta

djecc 1

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i sloboda, koji se obilježava 10. decembra, kao i jubileja 30 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta održan je javni čas kojeg su realizovali učenici odjeljenja III-3, usmjerenja Pravno-administrativnog tehničara, JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar.

Prisutni roditelji i zainteresovani građana bili su u prilici da se iz ugla mladih, uz prethodni teorijski osvrt i kratki istorijat razvoja ljudskih prava, upoznaju sa aktuelnostima koje se odnose na prava djece, rodnu ravnopravnost i nasilje nad ženama, trgovinu ljudskim bićima, problem korupcije i institucionalne neefikasnosti, kao i zaštite autorskih prava.

Sadržaj javnog časa i način njegove realizacije u potpunosti je bio prepušten učeničkim afinitetima i njihovoj kreativnosti.

djecc 2

Zahvaljujući ovakvom konceptu rada u nastavnom procesu, prisutni su bili u mogućnosti da se na konkretnom primjeru uvjere u efektnost savremenih metoda učenja i razvoja asertivnosti kod mladih. Tokom 45 minuta trajanja, odnosno u vremenskom okviru predviđenom za održavanje običnog školskog časa, 5 grupa učenika je tokom Javnog časa svoje tematske prikaze realizovalo kroz vizuelno-verbalne prezentacije, mobilnim uređajima snimljenje ankete sa građanima, izvelo tzv. skeč, odnosno u scenskoj formi predstavilo realnu životnu situaciju, sprovodilo anketiranje prisutnih i imalo radioničarsku interakciju u sa njima.

djecc 3

Održavanje javnih časova povodom obilježavanja značajnih datuma vezanih za razvoja prava i pravne tradicije Crne Gore uobičajna je aktivnost u radu nastavnog aktiva pravne grupe predmeta JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar.

djecc 4

Učenici ovog odjeljenja Peruničić Kristina, Smailović Selma i Krivokapić Rade učestvovali su i na nedavnom takmičenju „Potraga za ljudskim pravima“, kojeg je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organizovala Građanska alijanska iz Podgorice u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori. U konkurenciji od 27 timova iz 20 gradova Crne Gore predstavnici odjeljenja III-3 ostvarili su četvrti rezultat u sumarnom ocjenjivanju koje je obuhvatalo saradnju u timu, njihov aktivizam tokom obilaska institucija i poznavanje ljudskih prava.

urban radio

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar