Održana XIII Koštanijada u Krajini

naslov s

U organizaciji MZ Ostros, pod pokriviteljstvom Opštine Bar i Turističke organizacije Bar, a u sklopu programa povodom obilježavanja Dana Opštine – 75 godina od oslobođenja, održana je u subotu I nedjelju XIII „Koštanijada“.

Ovogodišnju poljoprivredno – turističku manifestaciju, koja se tradicionalno održava u Ostrosu, zvanično je otvorio potpredsjednik Opštine Bar, Radomir Novaković, koji je istakao njen izuzetan značaj u afirmaciji multietničke prirode kao najvažnijeg simbola našeg Bara, ali ujedno predstavlja i priliku da se promovišu neiscrpna bogatstva sa područja Krajine, čiji su domaćini po gostoprimstvu prepoznati daleko van naših granica.

totalll

- Koštanijada je manifestacija od izuzetnog značaja za razvoj turizma i poljoprivrede u Krajini, ali i na teritoriji cijele opštine Bar. Cilj nam je da javnosti predstavimo kulturne i turističke specifičnosti ovoga kraja, ali i doprinesemo boljem uzgoju koštanja kao i njihovom plasmanu na tržištu Crne Gore i šire .

cakan s

Prvi put svoj štand na Koštanjijadi imali su učenici O.Š. “Đerđ Kastrioti Skenderbeg”, predvođeni profesoricom Nezmijom Taipi. Privukli su veliku pažnju posjetilaca, jer su na štandu izložili i prodavali razne slatke đakonije i kolače od kestena koje su sami napravili. “Ideja nam je bila da djeca dođu ovdje, druže se, komuniciraju, prodaju ono što su sami napravili i shvate značaj i poruku cijele manifestacije”, kazala je profesorica Taipi.

djesa skola a

Opština Bar i Turistička organizacija u kontinuitetu se trude da promovišu Ostros i njegove potencijale, a uskoro bi trebalo da se realizuju neki od važnih projekata koji bi označili prosperitet ovog kraja.

tanja s

“Ono što će doprinjeti unaprijeđenju života stanovništva ovog kraja i smanjiti trend migracija je svakako, na osnovu nedavne odluke Vlade, prekategorizacija lokalnog puta Bar-Vladimirske krute i otvaranje graničnog prelaza Ckla – Zoganje. Stanovnicima će to omogućiti da ovdje žive i privređuju, a turistima učiniti pristupačnijim ovaj predivni dio obale Skadarskog jezera”, kazala je potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović.

emil s

“Od početka podržavamo Koštanjijadu i sve slične manifestacije, jer je to izuzetno važno sa aspekta turizma. Danas je ovdje, iako je vansezona, puno posjetilaca, a mještanima je pružena prilika da izlože ono što proizvode i pokažu svoju tradiciju i gostoprimstvo. Atmosfera je dobra, čak su nam i vremenske prilike naklonjene,a pripremljen je i zabavno-muzički program”, istakao je direktor TO Bar mr Emil Kukalj.

becir

Posjetiocima je dobrodošlicu poželio predsjednik MZ Ostros Bećir Berjašević,koji je rekao da Krajinjani očekuju u budućnosti biznis plan koji bi omogućio valorizaciju i ekonomski razvoj ovog kraja, jer je neophodno spriječiti iseljavanje domaćeg stanovništva”.

keseteni s

Vrijedni krajinski domaćini dočekali su goste sa tradicionalnim specijalitetima i proizvodima svog kraja, prvenstveno pečenim kestenima, uz prepoznatljivo gostoprimstvo, druženje i zabavni program.

djesa p igra

U zabavnom programu nastupili su mališani vrtića “Cvijeće života” iz Ostrosa, te muzičari: Muzafer Kolići, “Fisniket bend” i “Kafanski biseri”.

Foto: S Zabijako

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar