Matirajmo otpad!

matt 4

U nastavku kampanje “Naš Bar-čist grad!”,koju je Opština Bar pokrenula sa ciljem unapređenja ekološke svijesti,osnaživanja ekološkog aktivizma i razvijanja pravilnog odnosa prema odlaganju otpada u holu Gimnazije “Niko Rolović”, održana je sportsko-ekološka manifestacija pod nazivom “Matirajmo otpad”.

U pitanju je događaj koji objedinjuje šah, kao plemenitu i visokointelektualnu vještinu, sa edukacijom o važnosti očuvanja životne sredine. Ideja za projekat “Matirajmo otpad” inicijalno je ponikla u okviru šahovskog kluba “7.oktobar”, a njenu realizaciju u kontinuitetu podržava Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Nakon Podgorice,Berana i Golubovaca,gdje je tokom prethodne tri godine bio održan ovaj jedinstveni spoj dječijeg šahovskog turnira i edukativnih radionica o ekologiji, grad Bar je otvorio svoja vrata za karavan mladih šahista spremnih da se okušaju u međusobnom nadigravanju,ali i da mudrim potezima matiraju otpad i tako pokažu odgovoran odnos prema životnoj sredini. Manifestaciju je otvorila potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović,a prisutne je pozdravila i predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma,Branka Milašinović.

matt 3

Takmičenje u šahu okupilo je 70 učesnika iz Bara, Podgorice i Plava, uzrasta do 15 godina,a skupu je,osim mlađanih šahista,prisustvovalo i oko četrdesetak pratilaca, uglavnom profesora, trenera, roditelja, službenika Opštine i Ministarstva, ali i zainteresovanih građana.

matt 2

Takmičari su bili podijeljeni u četiri 4 starosne grupe,nazvane po svjetskim šahovskim velemajstorima. U grupi najstarijih takmičara,nazvanoj “Boris Spaski”, prvo mjesto osvojio je Đorđe Žižić iz Podgorice, drugo Marjan Šaltić iz Bara,a treće Agron Berishaj iz Podgorice. U grupi “Robert Fišer” prvo mjesto pripalo je Farisu Markišiću iz Plava,dok su drugo i treće osvojili takmičari iz Bara Marin Šaltić i Ivan Kuroptev. U grupi “Anatolij Krapov” dominirali su takmičari iz Bara,pa je tako prvo mjesto osvojila Daria Kuropteva,drugo Vaslije Radulović,a treće Yuri Tereschenko. U najmlađoj grupi,“Gari Kasparov”,prvo mjesto zauzela je Dafina Dakić iz Podgorice,drugo Konstantin Tereschenko,a treće Andrija Nikolić iz Bara. U najmlađoj grupi “Pčelice” učestvovala su djeca iz školice šaha koju u okviru vrtića “Svetionik” vodi šahovski učitelj Milorad Đonović.

matt 1

Pored šahovskog turnira,održane su i dvije edukativne prezentacije. Tehnički direktor Regionalne deponije “Možura”,Senad Arabelović, govorio je o uslovima rada i načinima postupanja sa otpadom na ovoj deponiji,zahvaljujući čemu ona ima karakteristike sanitarno-ekološki bezbjedne deponije, dok je profesorica biologije u Gimnaziji “Slobodan Škerović”,Sanja Ognjanović,održala predavanje na temu “Odvojeno sakupljanje otpada je moja odluka”.

U sklopu ovog događaja upriličena je i posjeta kompaniji “Hemosan”, specijalizovanoj za tretiranje opasnih vrsta otpada, tokom koje je ljubazni domaćin Zoran Nikitović,sa svojim saradnicima, pokazao posjetiocima na koji način se postupa sa elektornskim otpadom i otpadnim uljima, kao i na koji način se vrši priprema otpada prije njegovog slanja na konačnu obradu.
Raznovrstan višečasovni program vodila je talentovana učenica barske Gimnazije,Radmila Škuletić. Planirana aktivnost sadnje palmi u dvorištu škole nije realizovana zbog loših vremenskih uslova,ali možda upravo to bude povod za novi susret i ponovno organizovanje ovog uspješnog i mnogostruko korisnog događaja.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar