Kuća maslina u Starom Baru pokreće novu epohu razvoja maslinarstva u Crnoj Gori

kucca 2

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i predsednik opštine Bar Dušan Raičević danas su u Starom Baru svečano položiti kamen temeljac Kuće maslina u čiju izgradnju i opremanje će Vlada uložiti više od milion evra iz kapitalnog budžeta.

Postavljanjem kamena temeljca obilježen je početak radova na izgradnji Kuće maslina koja će biti edukativni i administrativni centar sa pogonom za preradu maslina i prodajno-izložbeni prostorom za turiste i sve posjetioce koji žele da vide kompletan proces dobijanja maslinovog ulja. Realizacija ovog projekta, prema riječima predsednika opštine Bar Dušana Raičevića, znači pokretanje nove epohe u razvoju maslinarstva u Crnoj Gori

Piše: Biljana Dabić

Nacionalna Kuća maslina trebala bi biti otvorena krajem avgusta pošto je ugovoreni rok završetka radova 10 mjeseci.
Nakon sprovedenih postupaka javnih nabavki koje je realizovala Uprava javnih radova, objekat će se graditi prema rješenju projektantske kuće “Arhing Inženjering”. Prof. dr Rifat Alihodžić prezentovao je koncept Kuće maslina čija je površina 1.080 m2

kucca 3

-Kuća maslina u Starom Baru će biti kuća svih maslinara iz cijele Crne Gore u kojoj će moći dobiti sve što je potrebno za njihov biznis, nova saznanja, savjete, razmjenu iskustava, unaprediti konkurentnost autohtonih proizvoda. U Kući maslina proizvodiće se i pakovati ulje, održavati radionice, seminari, obuke maslinara, ugostitelja i potrošača. Za turiste biće izgrađen i opremljen prodajni i izložbeni prostor koji će doprineti promociji crnogorskog maslinarstva i ostalih sektora poljoprivrede, kazao je minister Simović ističući da je prirodno graditi Kuću maslina u Baru koji se nalazi između ulcinjskog i bokokotorskog maslinarskog regiona.
-Pored geografskog tu su i drugi razlozi - u Baru je najveći broj maslina u Crnoj Gori. Poslednjih godina zasađeno je novih 50 000 zasada i revitalizovano oko 30 hiljada starih maslina. Najbolju potvrdu tradicije maslinarstva u ovom kraju predstavlja Stara maslina sa svojih 2.240 godina. U Baru se u kontinuitetu organizuje poljoprivredno – turistička manifestacija Maslinijada, ove godine 18.po redu na kojoj slavimo sveto drvo, plodove masline i plodove rada vrijednih maslinara, kazao je Simović.
Prema riječima ministra poljoprivrede, u Baru su brojni maslinari koji baštine bogatu tradiciju, znanje i iskustvo, ali i energiju za nove iskorake i podruhvate. Obrazovanje mladih poljoprivrednika u Baru ima tradiciju još od 1933.godine od kada u kontinuitetu radi Srednja poljoprivredna škola, tu je i ogranak Bio tehničkog fakulteta univerziteta CG.
-Bogato iskustvo i tradiciju koju posjeduju maslinari u Baru predstavljaju najbolju garanciju dugog i plodnog vijeka Kuće maslina, zaključio je Simović, Ministar poljoprivrede je poželio maslinarima mnogo rodnih godina, a i da se objekat završi u dogovorenom roku od 10 mjeseci.

kucca 1

Predsednik opštine Bar Dušan Raičević istakao je da će Kuća maslina važna za poljoprivredu, a unaprediće i turističku ponudu.
-Kroz izgradnju Kuće maslina potvrđena je jasna politika Vlade Crne Gore o ravnomjernom razvoju svakog dijela naše države, kazao je Raičević.
-Izgradnjom Kuće maslina mi danas vraćamo dug našim precima koji su pokrenuli maslinarsku proizvodnju i ostavili nam u amanet brojne maslinjake, sa stablima starim preko 2.000 godina.Raduje me činjenica da se stari maslinjaci revitalizuju a još više da mladi ljudi iz ovog grada pokreću biznis tako što planiraju zasade mladih maslina. To je upravo najveći dobitak, kazao je Raičević ističući da se danas pokreće nova epoha maslinarstva u Baru.

Predsednik NVU Društvo maslinara Bara Ćazim Alković kazao je da Udruženje ima više od 800 članova.
-Kontinuiranom podrškom u revitalizaciji zapuštenih maslinjaka, nabavci mehanizacije, sadnica...ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo zamajac razvoja maslinarstva. Opština Bar je prepoznala značaj ove poljoprivredne grane i pridružila se podrškama te dala dodatan impuls za razvoj, kazao je Alković dodajući da će u Kući maslina posjetioci moći videti istoriju maslinarstva, a i degustrirati maslinovo ulje. U Kući će se prodavati autohtoni, domaći proizvodi sa potvrdom porijekla i kvaliteta.

Ispred organizatora tradicionalne Maslinijade Suljo Mustavić kazao je da je želja organizatora poljoprivredno –turističke manifestacije bila da se revitalizuje maslinarstvo, da se skrene pažnja na tada zapostavljenu poljoprivrednu granu
-Da na novi, moderniji i drugačiji način pristupamo maslinarstvu, obnovimo stare maslinjake i zasadimo nove. Naš cilj je bio da revitalizujemo Stari grad, vratimo turiste, obnovimo čaršiju, pjacu i sve ono što pripada Straom Baru. Ponosni smo na sve što smo uradili u proteklih 18 godina, kazao je Mustafić ističući da danas imamo bolje i kvalitetnije maslinovo ulje, mnogo više maslinara, pogotovo mladih, na desetine hiljada turista koji obilaze Stari grad.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar