Bar, crnogorski centar maslinarstva

kucca

Društvo maslinara Bar objavilo je ekluzivno na društvenim mrežama video animaciju buduće Kuće maslina koja bi prema potpisanom ugovoru trebala biti završena sledeće godine.

Barski maslinari zahvaljuju ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opštini Bar što su za realizaciju vrijednog i značajnog projekta izabrali Stari Bar.

Piše: Biljana Dabić

https://www.facebook.com/100008619136244/videos/pcb.2179128739051076/2179126832384600/?type=3&theater

Uprava javnih radova i preduzeće “Bombeton” iz Cetinja ugovorili su izgradnju nacionalne “ Kuće maslina” u Straom Baru u koju će Vlada uložiti oko milion evra.

Prema potpisanom ugovoru, rok završetka radova je 10 mjeseci

Ukupna površina objekta kako je zamišljeno rješenjem projektantske kuće Arhing Inženjering, biće blizu 1.100 metara kvadratnih.

Kuća maslina projektovana je kao administrativni i edukativni centar, koji će ujedno biti središte raznih manifestacija, među kojima i tradicionalne Maslinijade. Objekat će sadržati i manji pogon za preradu maslina, koji će biti otvoren za sve crnogorske maslinare i zainteresovane turiste, kako bi mogli da vide kompletan proces dobijanja ulja.
- Kuća maslina biće veoma atraktivna i za mnogobrojne strane turiste i posjetioce, čime će postati dio turističke i kulturne ponude Bara i Crne Gore, saopoštili su iz Vlade Crne Gore.

Takođe, u Kući maslina će crnogorski uljari, maslinari i mnogobrojni turisti moći da vide kompletan proces od ulaska plodova masline do flaširanja i pakovanja u kartonske kutije. Posjetioci će moći da čuju korisne savjete o maslinovom ulju i gdje će moći uz povjerenje da kupe vrhunsko ulje.
- Kuća će sigurno biti veliki doprinos unapređenju crnogorskog maslinarstva, a ujedno i turističke ponude , kazao je Ćazim Alković, predsednik Društva maslinara Bar.

Prema Alkovićevim riječima "Kuća maslina" se gradi za maslinare Crne Gore, tako da njenom izgradnjom Bar postaje centar maslinarstva.

Kuća sadrži i veliku salu za razne oblike edukacija, gdje će i ostali poljoprivrednici Crne Gore moći da nađu svoje mjesto, a ne samo Barani.urban radio

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar