Dani nauke – Tehnologuj se

djaccci

Ne možemo zamisliti običan dan bez prisutnosti tehnologije koja je postala sastavni dio naših života.

Uloga i uticaj tehnologije u životu ljudi postala je značajna i neizbježna, sa svim svojim dobrim i lošim stranama.
Na Univerzitetu Donja Gorica (UDG), u Podgorici se  održala deveta regionalna IT manifestacija Fabrika Znanja 2019. Pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke Crne Gore, Fabrika Znanja se održava u okviru Festivala „Otvoreni dani nauke”. I ove godine, najveća regionalna IT kompanija Comtrade je glavni organizator i realizator ove edukativne manifestacije.

Tema ovogodišnjeg Festivala je tehnologija i razvoj društva tj. kako na jedinstven način promovisati nauku i približiti značaj tehnologija u savremenom svijetu. Značajno učešće je imala JU Srednja ekonomsko – ugostiteljska škola i njeni učenici koji su pokazali zavidno znanje predvođeni profesoricama Ivanom Perović, Jelenom Vlahović i Snežanom Kerndl.

Aktivnosti u toku ovogodišnje Fabrike Znanja bile su raznovrsne kako po temama koje su obrađene, tako i po svom formatu. Najbrojniji posjetioci, srednjoškolci i studenti, imali su priliku da pohađaju predavanja i radionice na kojima su mogli naučiti neke od osnovnih principa informatičke industrije.
Predavanja koja su učenici posjetili su:
• Uloga tehnologije u modernom marketingu
• Kako se zaposliti u IT industiji danas?
• Digitalna oluja i kišobran za nju
• Ostati zdrav u digitalnoj eri
• Tehnologije mobilnih mreža nekad i danas
a predavanje za nastavnike se odnosilo na implementaciju Google Drive u nastavi.

Kroz jedinstven spoj učenja i zabave, učenici su dobili priliku da se upoznaju sa najtraženijim profesijama u oblasti informacionih tehnologija. Glavni cilj projekta su kreativni podstrek i edukacija budućih lidera u rastućem IT sektoru.

Najaktivniji na predavanjima su bili učenici JU Srednje ekonomsko – ugostiteljske škole koji su dobili zvaničnu pohvalu organizatora a učenici odjeljenja III1 Matija Dragić, Mitar Berilažić i Amir Topuzović su prednjačili u znanju, davanju tačnih odgovora i aktivno učestvovali u prezentacijama.

Učenica Aleksandra Džiknić je izdovojila: “Prva prezentacija je bila o bazama podataka, njihovom funkcionisanju i elementima. Na drugoj prezentaciji smo se upoznali sa 5G mrežom i njenim prednostima i manama. Treća prezentacija je bila o marketingu a nakon toga je bio kviz na kojem smo ostvarili dobre rezultate u konkurenciji sa ostalim srednjim školama. Prosjek naših učenika je bio 8 tačnih odgovora od 10. Zabavili smo se, družili i saznali nove, korisne informacije.”

Pored edukativnog dijela, organizovao se čitav niz dodatnih sadržaja: Virtuelni svijet – hodanje po planetama, KINETIC + RFID najpopularnija igračka konzola, koja se može koristiti u zdravstvu, pri fizičkom vježbanju i naravno u oblasti komunikacije i aktivira se samo jednim pokretom ruke, kabina “Zakorači u vrijeme” bila je jedna od najposećenijih. Ove dopunske aktivnosti cijelom događaju dale su zabavnu notu – kazali su nam iz JU Srednja ekonomsko – ugostiteljske škole.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar