Škola obrazuje i vaspitava

milocer

Početak je školske godine, a u JU Srednjoj ekonomsko – ugostiteljskoj školi u Baru vannastavne aktivnosti su se već rasplamsale.

Sve je više slučajeva kada škola ciljano planira, kreira, sprovodi i prati različite aktivnosti i programe kako bi podržali razvoj socijalnih i emotivnih vještina - SEV učenika i mladih, pripremili ih za dalje školovanje, život i rad.

Drugim riječima, prepoznato je da na razvoj SEV utiču ne samo školske akcije, radionice, rad učeničkih zajednica i etos škole u cjelini, već se u tu svrhu mogu koristiti i veliki potencijali redovne nastave iz svih predmeta, metoda, interakcija u nastavi i učenju. Otuda i poruka – Dok obrazujemo, vaspitavamo.

U nastojanju da pratimo savremene društvene, ekonomske, političke i kulturne tokove, pokušavamo da budemo Škola u kojoj se blagovremeno prepoznaju, identifikuju i razvijaju stvaralački potencijali darovite đece. Daroviti učenici imaju potencijal da, kada odrastu, budu predvodnici ili lideri, da pokreću i ubrzavaju razvoj u različitim oblastima društva.

S toga smo već na samom startu, počeli s priprema turizmologa, kulinara i restoratera za njihovo učešće na medjunarodnom takmičenju GATUS. Klub kreativnih i Preduzetnički centar su takodje otpočeli sa svojim aktivnostima.
Iz svega toga proistekao je i prvi uspjeh, koji su postigli učenici III 2 Liharević Arijan i Rujović Amar, ekonomski tehničari, koji su sa svojim biznis planom iz oblasti zelene ekonomije, odnosno ekologije učestvovali na ovogodišnjem Miločerskom Razvojnom Forumu na Cetinju. Oni su ravnopravno prezentovali svoju ideju sa još šest grupa studenata III i IV godine UDG fakulteta i Fakulteta iz Zenice. Ostvarili su zaslužene pohvale, a Porto Montenegro je posebno bio zainteresovan za njihovu ideju i iskazao želju da im pomogne u realizaciji iste.

Ovogodišnji regionalni Miločerski Razvojni Forum okupio je veliki broj eksperata iz Evrope, Amerike, Kine, naše zemlje i regiona. Tema ovogodišnjeg MRF-a je “Ekologija: Regulacija, Obrazovanje, Biznis”. Tradicionalno, gost Miločerskog razvojnog foruma je bio i premijer Duško Marković.

Premijer Marković je govorio na panelu „Ekologija – edukacija i biznis“.

Ekologija je, istakao je premijer, jedno od rijetkih pitanja oko kojeg je postignut konsenzus još 1991. godine: „Većina građana razumije važnost očuvanja životne sredine ali to je u suprotnosti od onoga što vidimo svaki dan oko nas. To je zabrinjavajuće“. Zbog toga je bitno odrediti ulogu obrazovanja u savladavanju izazova sa kojima se danas suočavamo.

Učenik Liharević Arijan je rekao: „ Čast mi je bila da zajedno s mojim drugovima i drugaricom iz odeljenja prisustvujem jednom medjunarodnom skupu eminentnih stručnjaka. Ovo je za nas bilo posebno iskustvo . Posebno nas je oduševila diskusija Rektora UDG Veselina Vukotića, koja je za nas bila vrlo motivaciona, inspirativna i stimulativna, a posebno njegova rečenica “možeš, možemo, Crna Gora može“. Sama činjenica da smo bili jedini predstavnici srednje škole medju studentima u prezentaciji svoje biznis ideje govori o tačnost citirane rečenice, da svako od nas može ako hoće i pri tome ima podršku nastavnika i škole. Ambijent u našoj školi pruža šansu da svaki učenik razvije svoje mogućnosti ili izuzetne sposobnosti u punom potencijalu.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar