Večeras premijera predstave „Don Kihot“

kihot

Trideset drugi festival „Barski ljetopis“ u svojoj pozorišnoj produkciji iznjedriće predstavu „Don Kihot“ čije je premijerno igranje zakazano za večeras / subota, 20. jul /na ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru.


U režiji eminentnog, nagrađivanog i beskompromisnog Andraša Urbana ovu priču o vječitoj borbi i traganju za idealima, „Barski ljetopis“ postavlja u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice.

Kao sopstveni autorski projekat Urban uzima iz romana tek srž i seli je u društveno-političke okolnosti naše današnjice, upirući prstom u problem položaja žena u društvu.

Urban važi za jednog od reditelja koji se na specifičan način bave društveno-političkim temama, na vrlo pronicljiv način bez namjere da podilazi, ili bude dopadljiv. Hvata se u koštac sa problemima današnjice, a kako i sam kaže, problem položaja žena u društvu nije samo naš, balkanski problem, već univerzalni.
„Mi moramo jasno reći i biti svjesni toga da ako pričamo o ženskim pravima mi pričamo o ljudskim pravima. Tu nema razlika, žensko pravo je ljudsko pravo i to jeste jedan od momenata o kojim smo mi spremni da govorimo bez nekog udubljavanja u temu kao o nečemu iz prošlosti. I danas se srećemo sa ovom temom kao društvenim običajem, ali u suštini to jeste univerzalan problem ali je na nekim prostorima u zavisnosti od okoline prisutan više ili manje“, istakao je Urban.

Muzika, inače bitan dio Urbanovog djelovanja na sceni još od samih početaka bavljenja režijom, i ovog puta nagovještava glasan i jasan obračun sa vjetrenjačama, u ovom slučaju tradicijom, običajima, društvenim normama. I mada je rok nekada bio Urbanovo opredjeljenje, danas taj izbor prepušta Ireni Popović Dragović, kompozitorki čiju će muziku, na sceni, pored glumica interpretirati pijanistkinja Ana Vukazić i Milena Kankaraš na bubnjevima.

Urban, koji je sa autorkom teksta Vedranom Božinović odlučio da glumačka postavka bude isključivo ženska, uloge je povjerio crnogorskim glumicama Branki Femić Šćekić, Kristini Obradović, Branki Stanić, Jeleni Simić, Sanji Popović, Vanji Jovićević i Anđeliji Rondović.

Povodom svog rada, Urban kaže da nema za cilj da provocira, te da ne želi da sebe predstavi kao svetog čovjeka koji bez kompromisa može da opstane. Ipak, želi da svako unutar sebe doživi ovu predstavu, a reakcije neće izostati. Prema njegovim riječima, bitno je da određeni sadržaj dođe do publike i da se predstava desi u njima, ne podilazeći pritom nijednom ukusu, ni političkom ni estetskom kao ni u smislu sadržine niti ideje.
„Nije cilj da napravimo momente koji su prst u oko, ali jednostavno pokušavamo da na što iskreniji način govorimo o određenom problemu. Da budemo autentični i iskreni, ali ne iskreni iznad svega, nije to najbitnija stvar. Nego da to bude nešto istinito i značajno, i sem poetske vrijednosti da to bude nešto vrijedno o čovjeku samom“, zaključio je on.

Za scenografiju predstave je zadužena Smiljka Šeparović Radonjić, a kostimi su djelo Line Leković.

Reprizna igranja zakazana su za 21. i 22. jul, kao i za 10. avgust na ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru. Pred podgoričkom publikom predstava će premijerno biti izvedena 20. septembra i od tada će biti na stalnom repertoaru Gradskog pozorišta.

Klime Baković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar