Na Dan državnosti položeno cvjeće na spomen obelježja NOR-a

crmnioca

Povodom Dana državnosti i Dana ustanka Crne Gore, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević I predsjednik Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Bara Đuro Marković sa delagacijom položili su danas cvijeće na spomen-obilježja NOB-a u Baru ,Mišićima i Virpazaru

dulennce

Prenosimo integralno obraćanje predsjednika opštine Dušana Raičevića nakon polaganja vjenca na spomenik u Virpazaru.

Dame i gospodo,
predstavnici Saveza udruženja boraca i antifašista,
drugarice i drugovi, uvaženi Crmničani,
Nema časnije i uzvišenije obaveze od one, koja je meni, ali i svima vama danas pripala, da se sa ovog mjesta, sa posebnim pijetetom prisjetimo i poklonimo sjenama naših predaka koji su svoje živote dali za slobodu i dostojanstvo.
Svi moramo biti svjesni važnosti datuma koji obilježavamo i mjesta na kojem se danas nalazimo. Zahvaljujući hrabrosti i prkosu neprijatelju, sa ponosom danas možemo reći da je Virpazar mjesto na kojem je zasijala iskra slobode.
Virpazar, ali i Crmnica i Crmničani su ne samo te 1941. godine, nego i mnogo ranije, ali i kasnije, odgovorili svim iskušenjima koja su pokušavala zatirati državni i nacionalni crnogorski identitet i očuvali i dopinjeli borbi za slobodu i nezavisnost. Ovdje je vjekovima čuvana vizija slobodarske, nezavisne i evropske Crne Gore.
Nije slučajno ni to što se ovdje, u zoru 13. jula 1941. godine, u već tada zarobljenoj i pokorenoj Evropi od strane jednog od najvećih zla u ljudskoj istoriji, čuo glas nepristajanja na pokornost i potčinjenost. Prvi pucanj crmničkih bratstvenika i rođaka bio je poziv svima da se usprave pred neprijateljem, da ga ponosno gledaju u lice poručujući mu da će svojom žrtvom čuvati slobodu. Uradili su upravo onako kako su i poručili. Znali su već tada da njihova žrtva neće biti uzaludna, uprkos tome što je bila prva u čitavoj Evropi.
Nije se crmnička ustanička puška čula samo u Baru ili Crnoj Gori, nego i mnogo dalje, širom zarobljene Evrope, kojoj je vijest o malom, ali ponosnom ustaničkom narodu dala nadu da neprijatelj nije nepobjediv i da se za slobodu vrijedi boriti.
Talas slobode započet na ovom mjesta omogućio je ujedinjenje mnogim narodima i afirmaciju antifašističke ideje. Moramo biti svijesni žrtve koja je data za našu slobodu i vječno im na tome biti zahvalni.
Sve svoje ideje i ideologije moramo zasnivati na antifašističkom duhu, jačati mir i stabilnost, unaprijeđivati poštovanje različitosti i stvoriti uslove za prosperitet svih naših sugrađana, kako bi časno i dostojanstveno opravdali podnijetu žrtvu naših predaka.
Drage sugrađanke i sugrađani,
Želim da Vam sa ovog mjesta uputim čestitike povodom obilježavanja godišnjice priznanja crnogorske nezavisnosti na Berlinskom kongresu i slavnog trinaestojulskog ustanka.

U maloj fotogaleriji kako je to bilo u barskoj Opštini.

dom revo

Dom revolucije Bar

misici

Mišići

vir

Virpazar

urban radio.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar