Završena konferencija MPL u Baru

marrin 1

Od 1. do 2. jula 2019. godine u Baru održana je međunarodna naučna konferncija Maritime and Port Logistics - MPL of the MHCL 2019 - Bar Conference

Međunarodna naučna konferencija pod nazivom Maritime and Port Logistics - MPL of the MHCL 2019 - Bar Conference održana je u Baru (Hotel Princess) od 1. do 2. jula 2019. godine, po drugi put.

U toku konferencije je izloženo 40 naučno-istraživačkih radova sa 86 autora iz zemlje i inostranstva. Ovi radovi publikovani su u Proceedings-u Bar Conference čiji su autori univerzitetski profesori i istraživači iz 16 država širom svijeta od Memfisa u SAD do Kobea u Japanu. Specijalni predavači na konferenciji su bili prof. dr Harilaos Psaraftis, Technical University Denmark i prof. dr Kap-Hwan Kim, Pusan National University koji su dva vodeća univerzitetska profesora, naučnika i istraživača u svijetu iz oblasti pomorske i lučke logistike (Maritime and Port Logistics). Takođe, prof. dr Meifeng Luo, Hong Kong Polytechnic University i prof. dr Zhongzhen Yang, Ningbo University bili su zajedno sa navedenim profesorima, ključni predavači na Bar Conference.

marrin 2

Takođe na konferenciji je učestvovao veliki broj univerzitetskih profesora, mladih istraživača, magistranata, doktoranata i postdoktoranta iz oblasti pomorskog brodarstva, transporta i logistike, kao i predstavnici privrednih subjekata i institucija.
Konferencija je započela uvodnom ceremonijom i kratkim obraćanjem profesora koji su predsjedavali konferencijom,

Ovom prilikom publici su se obratili predstavnik Ministarstva nauke dr Darko Petrušić koji je otvorio MPL Bar Conference 2019 i predstavnica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović. Oni su istakli značaj održavanja pomorsko-logističke konferencije međunarodnog karaktera u Baru. Na otvaranju konferencije prisustvovao je i direktor lučke uprave Drač, g-din Argon Tare. Konferencija se sastojala iz 9 sesija, pri čemu je radni program započeo okruglim stolom pod nazivom New Trends in Maritime and Port Logistics gdje su panelisti bili pozvani predavači na konferenciji sa učešćem govornika iz auditorijuma. Dr Darko Petrušić, generalni direktor direktorata za nauku i istraživanje u Ministarstvu nauke Crne Gore istakao je ulogu i značaj održavanja okruglog stola sa posebnim naglaskom na međusobnu povezanost nauke i privrede što je bila i jedna od tema kojoj su panelisti posvetili posebnu pažnju. Svoje učešće na okruglom stolu uzeo je i specijalni gost konferencije, g-din Živko Banjević, izvršni direktor Montenegro Airlines-a.

Na posebno organizovanim sesijama Maritime Industry Sessions I i II, predviđenim za privredne subjekte i institucije, Luku Bar AD Bar, predstavljao je prof. dr Deda Đelović dok su kompanije Luka Drač, AD Marina Bar, Agent Plus, CEROVO company i Univerzitet Aleksandër Moisiu Durres takođe bile predstavljene od strane generalnih menadzerima (prof. dr Radovana Orlandića, g-dina Kenana Perazića i g-dina Emina Durakovića, kao i prof. dr Osmana Metala-e i saradnika Shpetim Pupa-e i mr Zdravka Paladina).

marrin 3

Ostale sesije su obuhvatale naučne radove iz oblasti pomorske i lučke logistike na kojima su razmatrane ključna dostignuća u ovoj oblasti i predstavljeni glavni rezultati istraživanja na raznim poljima logistike i pomorskog transporta. Na konferenciji su učestvovali i specijalno pozvani predavači prof. dr Nikitas Nikitakos, Aegean University, prof. dr Gang Chen, Aalborg University, prof. dr Edvard Tijan, University of Rijeka, dr Thalis Zis, Imperial College London, dr Petra Karanikić crnogorski naučnik iz dijaspore, prof. dr Dong Yang, Hong Kong Polytechnic University, prof. dr. Xiaolin Sun, Shanghai Maritime University, prof. dr. Qing Liu, Hamburg University, prof. dr Jing Dai, Nottingham University, China, prof. dr. Shiyuan Zheng, Shanghai Maritime University, pored ostalih. Ovim sesijama se nastoji ostvariti integracija i bolje razumijevanje između nauke i pomorske privrede, transporta i logistike.

marrin 4

Organizatori konferencije bili su TU Wien, Technische Univeritat Wien, Vienna University of Technology University of Belgrade, Faculty of Mechanical Engineering i Shanghai Maritime University, dok su koorganizatori i podržavaoci Ministarstvo nauke Crne Gore, AD Marina Bar, MARLCEN, MedAMPL i Agent Plus.

AD Marina Logo 1

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar