Muve masline se prate na pet barskih lokacija

musica

Društvo maslinara Bar je u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove potpisalo ugovor za realizaciju projekta: „Praćenje muve masline“(Bactrocera oleae) u cilju određivanja momenta njenog suzbijanja i sprečavanja gubitaka u proizvodnji maslina“.

Projekat je izuzetno važan kao bi se na što bolji način sačuvala ovogodišnja proizvodnja maslina i maslinovog ulja.

U nastavku je saopštenje Društva maslinara Bar:

Društvo maslinara Bar je u proteklom peripodu pripremilo projekat i prijavilo se na javni poziv Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Projekat pod nazivom: „Praćenje muve masline“(Bactrocera oleae) u cilju određivanja momenta njenog suzbijanja i sprečavanja gubitaka u proizvodnji maslina“ je detaljno analizaran i nakon izvršene evaliacije od strane Uprave je donešena odluka o njegovom prihvatanju, odnosno odobrenje sredstava za njegovu realizaciju.

Projektom Društva maslinara Bar je predviđeno da se razvoj muve masline kontinuirano prati na pet lokacija na tereitoriji Opštine Bar. Upravni odbor Društva će donjeti hitnu odluku o definisanju lokacija kako bi što bolje bilo pokreveno cjelokupno područje barske Opštine. Predviđeno je da se na definisanim lokacijama postave Mc Phail klopke te žute lepljive ploče što će omugućiti kvalitetno praćenje razvoja muve masline. Takođe, periodično će se uzimati plodovi masline kako bi se u laboratoriji odredio stepen njihove infestacije.

Društvo će o rezultatima praćenja kontinuirano obavještavati kako Upravu tako i maslinare. U sradanji sa predstavnicima Savjetodavne službe maslinari će dobiti i uputstva koja će sredstva u slučaju većeg napada muve maslina koristiti u njenom suzbijanju.

U Društvu maslinara Bar izražavaju zadovoljstvo na pruženoj prilici i zahvaljuju se Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na odobrenim sredstvima i mogućnosti zajedničke borbe proti muve masline koja je jedna od najvećih štetočina kada je maslina u pitanju.“

horizontalni garden

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar