U Briselu na sjednici ZSO govorio Dušan Raičević

brissel 2

Delagacija crnogorskih opština boravila u Briselu.

Na dvanaestoj sjednici Zajedničkog savjetodavnog odbora (ZSO) između Komiteta regiona EU i Zajednice Opština Crne Gore koja se održava u Briselu 18. i 19. juna u fokusu su odnosi Evropske Unije i Crne Gore iz lokalne perspektive i pretpristupna pomoć EU Crnoj Gori,u okviru prve teme “Odnosi EU-Crne Gore: najnovija dešavanja i uticaj na lokalni nivo” govorio je predsjednik opštine Bar, Dušan Raičević koji je ukazao na to da lokalne vlasti imaju ključnu ulogu u implementaciji zakonodavstva i politika EU, a time i u osiguravanju pozitivnog ishoda pridruživanja za cijelu zemlju.

“Predstavnici Zajednice opština i lokalnih vlasti zastupljeni su u radnim grupama za 7 pregovaračkih poglavlja od 33 i u dvije sektorske radne grupe za program IPA II od ukupno sedam grupa. Postoji potreba za većim učešćem lokalnih vlasti u ovim procesima jer će implementacija u konačnici biti u velikoj mjeri u nadležnosti lokalnih vlasti. Neophodno je da se obezbijedi okruženje i institucionalni okvir za aktivno učešće lokalnog nivoa u sljedećim koracima, kao što je program IPA III.” – rekao je Raičević i istakao da su lokalne vlasti u nepovoljnijoj poziciji u smislu pristupa sredstvima u odnosu na nacionalne institucije i civilno društvo.

brissel 1

Raičević je kratko predstavio aktivosti Opštine Bar u vezi sa EU projektima i rekao da se na teritoriji naše opštine u okviru kompanija u civilnom sektoru, bolnice i naše javne službe trenutno implementira više od deset prekograničnih projekata. “Opština Bar može učestvovati u dva bilateralna, dva trilateralna i tri transnacionalna programa. Mogućnost da učestvujemo u ovim programima omogućava nam da približimo naše društvo evropskim standardima. Opština Bar je veoma aktivna u pripremi projekata. Samo u prošloj godini i tokom ove godine podnijeli smo ukupno 23 projektne aplikacije za koje očekujemo pozitivne rezultate u evaluaciji.” – rekao je Raičević. Naglašena je neophodnost bliske saradnje i komunikacije sa lokalnim vlastima o pitanjima vezanim za integracije i reformske procese u EU.

brissel 3

Delegaciju predstavnika crnogorskih opština su predstavljali članovi ZSO-a: Aleksandar Kašćelan- gradonačelnik Prijestonice Cetinje i kopredsjedavajući sa crnogorske strane; Dušan Raičević- predsjednik Opštine Bar; Petar Smolović- predsjednik Opštine Bijelo Polje i Ranko Mišnić- predsjednik Opštine Mojkovac. Sjednici su prisustvovali i Refik Bojadžić-generalni sekretar Zajednice opština i Vanja Starovlah-pomoćnik generalnog sekretara za evropske integracije i međunarodnu saradnju, i Darko Mrvaljević- predsjednik Odbora za evropske integracije i medjunarodnu saradnju ZOCG.

Sjednicom je kopredsjedavao Aleksandar Kašćelan- gradonačelnik Prijestonice Cetinje koji je naglasio da je činjenica da se dvije trećine zakonodavstva EU sprovodi na lokalnom i regionalnom nivou što govori o neophodnosti uključivanja i konsultovanja lokalnih samouprava u svim fazama i aktivnostima procesa integracije, uključujući i konsultovanje prilikom pripreme Izvještaja o napretku zemlje.

Barbara Hesus Himeno, zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru je predstavila glavne nalaze iz godisnjeg Izvještaja EK o Crnoj Gori, dok se ambasador Crne Gore pri EU, Bojan Šarkić osvrnuo na pozitivne aspekte pregovarackog procesa,ocijenivsi da politika prosirenja mora ostati sastavni dio EU agende.

brissel 4

Generalni sekretar ZOCG Refik Bojadžić je ukazao da bi veće uključivanje lokalnih vlasti u fazi izrade Izvještaja doprinijelo podizanju kvaliteta Izvještaja i preciznosti podataka koji se navode kako bi se predtavila realna slika o crnogorskim opštinama.

U okviru druge teme “Pretpristupna pomoć EU Crnoj Gori- šta sam dobili, šta smo naučili” predstavljena su iskustva Hrvatske, Poljske, kao i trenutno stanje korišćenja IPA programa u Crnoj Gori te perspektiva budućeg IPA 3 programa. Darko Mrvaljevic, predsjednik Odbora za EU integracije ZOCG istakao je naučene lekcije iz dosadasnjeg koriscenja EU fondova, kao i izazove koji stoje pred lokalnim upravama.

 

Alegra dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar