Vrijeme je da i u Crnoj Gori ljudsko pravo na vodu zaštitimo Ustavom

vodaaa

Ovakav pristup bi učinio apsolutno održivim sve mjere za zaštitu ovog najvažnijeg prirodnog resursa koji će u budućnosti biti najvrijedniji i od kojeg će zavisiti opstanak mnogih država i naroda.


Crna Gora mora biti svjesna ove svoje strateške prednosti i bogatstva sa kojim se mora održivo i strateški upravljati ovim resursom. Ovo posebno uzimajući u obzir i primjer Slovačke i Republike Slovenije, koje su u svoj Ustav, kao najviši pravni akt, uvrstile pravo na pitku vodu, kao neprikosnoveno pravo svojih građana-kazao je nedavno direktor regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Goran Jevrić.

Klimatske promene su evidentne i pogađaju svet-. U sve izraženijim i dužim sušnim periodima koji nas očekuju u bliskoj budućnosti nedostatak vode biće itekako izražen, pa bi korišćenje tako minimiziranih količina vode u razne svrhe, bez adekvatne ustavne zaštite, rezultovalo potencijalnom ekološkom i demografskom katastrofom.

Slovenački parlament je nedavno novim ustavnim amandmanom proglasio pravo na pitku vodu osnovnim ljudskim pravom. Time se praktično onemogućava privatizacija u ovoj oblasti, jer će izvorima i drugim vodnim resursima moći da upravlja samo država-objavili su slovenački mediji.

urban radio

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar