Izborna Skupština Društva maslinara Bar trajala više od pet sati

skup o

Društvo maslinara Bar je nakon četiri godine održalo izbornu Skupštinu za koju su barski maslinari pokazali izuzetnu zainteresovanost.

Ne pamti se u Baru da je neka nevladina organizacija na skupštini okupila više od 140 svojih članova. Amfiteatar Srednje stručne škole odnosno Fakulteta za poslovnu ekonomju i pravo je bio prepun maslinarki i maslinara. Raduje i obećava činjenica da je u Amfitetrau bio značajan broj maslinarki a posebno raduje viliki broj mladih baranki i barana koju su pokazali zainteresovanost za maslinarstvo.

Nakon uvodne riječi predsjednika Skupštine, predsjednik Upravnog odbora, odnosno predsjednik Društva maslinara Bar je Izložio izvještaj o radu za četvorogodišnji period. Četiri godine napornog rada su obilježene izgradnjom maslinarskih puteva Džidžarin i Mamole, mnogobrojnim edukacijama maslinara kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu, objavom rezultata utvrđivanja starosti stabala maslina i na kraju nakon dugotrajne pripreme odlukom o pokretanju zaštite porijekla „Barskog maslinovog ulja“ proizvedenog od Barske žutice. Pored navedeneh, izuzetno značajnih aktivnosti realizovani su i drugi mnogobrojni projekti koji su samo naizgled manje značajni za barsko maslinarstvo. Predsjednik je ukratko predstavio i planove za budućnost Društva sa posebnim osvrtom na „Kuću maslina“ koja će se u Starom Baru graditi tokom ove godine i čijem izgradnjom Bar postaje centar crnogorskog maslinarstva.

Nakon izlaganja Izvještaja o radu pristupilo se izboru organa Društvo. Odlučeno je da izbor bude realizovan tajnim glasanjem kako bi izbori bili što regularniji. Za predsjednika Skupštine društva predložena su tri kandidata od kojih je povjerenje da u naredne četiri godine vodi Skupštinu dobio Senad Arabelović, uzorni maslinar iz Kunja. Za članove Upravnog odbora predloženo je dvadeset maslinarki i maslinara od kojih je tajnim glasanjem izabrano 13. Izabrani su: Adović Alija, Alković Ćazim, Babović Orhan, Duraković Barhim, Đulamerović Anes, Đurović Zlatko, Mačkić Amir, Marinović Dragana, Markolović Aleksandar, Mujić Fahrudin, Mustafić Sado, Perčobić David i Petović Senad. Dogovoreno je i da sve tri većinske vjerske zajednice u Baru imeniju svoje predstavnike koji će kao pridruženi članovi učestvovati u radu organa Društva.Treba napomenuti da je Senad Petović, zaljubljenik u maslinarstvo odnosno prirodu uopšte u izboru ša članove Upravnog odbora dobio najveći broj glasova. Na kraju, tajnim glasanjem je izabran i predsjedniK Upravnog odbora odnosno predsjednik Društva maslinara. Za ovu funkciju su bila predložena dva člana Upravnog odbora i dosadašnji predsjednik Društva Ćazim Alković je dobio povjerenje da i naredne četiri godine vodi najveću maslinarsku organizaciju u Crnoj Gori.

Sjednica je započeta u 19 časova a završena je trideset minuta poslije ponoći. Pet ipo sati neprekidnog rada Skupštine i 146 prisunih govori o ozbiljnoj zainteresovanosti barskih maslinara za rad ove nevladine organizacije odnosno za napredak maslinarstva u Baru i Crnoj Gori.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar