Ministar Nurković, sva četiri teretna broda objediniti u Crnogorskoj plovidbi

nurko

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković kazao je da se godinu dana radi analiza i razmatra se spajanje dva pomorska preduzeća Crnogorske plovidbe i Barske plovidbe u jedan privredni subjekat.

Piše: Biljana Dabić

-Nama je cilj da spajanjem ta dva preduzeća, odnosno nećemo spojiti preduzeća već ćemo praktično napraviti jednu flotu od četri broda. Crnogorska plovidba je u vlasništvu države 100 %, a Barska plovidba je akcionarsko društvo.

Htjeli smo omogućiti Barskoj plovidbi da nabavi putnički brod. Na žalost, čuveni „Svetac“ je izgubio klasu i prodat u staro gvožđe. Hoćemo Barskoj plovidbi da pomognemo da nabave putnički brod, te ostatak ljudi u Barskoj plovidbi dobije mogućnost da radi i obavlja djelatnost. Sa druge strane da se u Crnogorskoj plovdbi objedine četri teretna broda gdje bi bili konkurentniji u davanju ponuda, održavanju i nabavci materijala, kaže ministar Nurković ističući da bi to bilo racionalnije.

- Kad se vrši pogodba, davanje u najam, sasvim je drugačije kad se daju četri, a ne dva broda. Dakle postigla bi se sigurno veća cijena najma i veći prihodi za obezbjeđenje sredstava za vraćanje kredita od kojih su nabavljeni brodivi, kaže ministar saobraćaja I pomorstva.
Sva četri teretna broda od preuzimanja iz brodogradilišta u Kini nalaze u vremenskom najmu
( time charter)

Preduzeće Crnogorska plovidba teretne brodove “Kotor” i 21.maj kupila je od kineske Poli grupe 2010., preko kredita od 47 i po miliona za koji je garantovala Vlada. Do sada je kotorska kompanija na ime kredita uplatila svega 3 miliona i 600 hiljada dolara, dok je iz crnogorskog budžeta isplaćeno 23 i po miliona.

Sa druge strane, Barska plovidba svoja dva teretna broda “Bar” i “Budva” kupila je 2013. godine, kada je uzet kredit kod kineske Eksim banke od skoro 46 i po miliona dolara. Nakon grejs perioda, prvu ratu u julu prošle godine od nešto više od 2 miliona dolara platila je iz svog budžeta, pa je tako za tu ratu i kamate isplaćeno 8 miliona i 400 hiljada dolara.
Međutim, do problema je došlo već kod plaćanja druge rate za koju je “pomogla” država.

Za brodove Crnogorske plovidbe, sledeća rata kredita dospijeva 21. jula ove godine u iznosu od 2,8 miliona dolara.
Naredna rata kredita Barske plovidbe, takođe, dospijeva 21. jula i iznosi oko dva miliona dolara.

Barska plovidba

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar