Korak ka biznisu

unija 1

Kako pokrenuti biznis?

Unija mladih preduzetnika Crne Gore pokrenula je projekat u cilju informisanja, motivisanja i davanja podrške pri samozapošljavanju mladim nezaposlenim ljudima do 30 godina u Crnoj Gori, pod nazivom “Korak ka biznisu” koji je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo – FAKT i Američke ambasade u Crnoj Gori.

Danas je u sklopu ovog programa održana Info radionica o preduzetništvu i prezentacija filma o mladim preduzetnicima iz Crne Gore u zgradi opštine Bar za 35 srednjoškolaca (drugog i trećeg razreda) iz JU Srednje ekonomsko - ugostiteljske škole koji su bili u pratnji svojih nastavnica Vesne Vulić i Ivane Perović.

unija 2

Učenici škole su bili veoma aktivni, postavljali su mnoštvo zanimljivih pitanja, iznosili su inovativne ideje i smisleno odgovarali na postavljana pitanja. Naučili su više o njihovim individualnim mogućnostima i dobili ideju kako spojiti svoje sposobnosti s preduzetničkim razmišljanjem.

Pokazali su da stečena znanja i vještine na časovima Preduzetništva mogu veoma lako da primene iskazujući svoj preduzetnički duh. Značaj razvijanja preduzetničkih kompetencija kod samih nastavnika se pokazao kao veoma bitan, jer pre svega nastavnici treba da budu preduzetnički orjentisani da bi znanja preneli na decu kao što to čine nastavnice Vulić I Perović.

unija 3

Kroz ovaj program nezaposleni mladi će kroz podršku i praktični rad kod vršnjaka preduzetnika biti direktno uključeni u rad biznisa u kojem su odabrali da dobiju podršku i mentoring, steći znanja i iskustva i dodatne vještine u tom biznisu, upoznati se direktno sa radom i vodjenjem tog biznisa, steći direktan uvid u funkcionisanje malog preduzeća, steći inspiraciju o mogućnosima koje sve postoje za samozapošljavanje dodatno kroz film, radionicu i brošuru o finansijskim i nefinasijskim biznis podrškama u Crnoj Gori.

unija 4

Kao i u prirodi, preduzetnički ekosistem složena je simbioza mnoštva manjih delova - pojedinaca, preduzetnika, institucija, propisa, finansija, tržišta, kulture, obrazovanja itd. i kroz ovakve radionice mladima se pruža šansa da prepoznaju budućeg uspešnog preduzetnika u sebi-kazali su iz Unije mladih preduzetnika.

paskuci

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar