Uskrsna poruka Nadbiskupa barskog Rroka Gjonlleshaja

don

Uskrsna poruka 2019

„Događaj prvog dana u tjednu, prazan grob i otkotrljani grobni kamen, Božja je intervencija. To su izvanjski povijesni znakovi, tihi svjedoci čudesne pobjede života i istine, pravde i ljubavi. Svjedoci praznoga groba i navjestitelji Gospodnjega djela osvjetljavaju događaj Kristova uskrsnuća simbolikom “zaglavnog kamena“. Za našu povijest i za čitav ljudski rod, najvažniji je uskrsli Krist – zaglavni kamen kojega su njegovi suvremenici odbacili, a kojega se i u drugim vremenima pokušavalo odbacivati. Usprkos tome postao je temeljem i smislom osobe i obitelji, društva i povijesti. Uskrsnućem su nam darovani novi život i novi odnosi.

Raspeti i uskrsli Gospodin postade pobjednik, spasitelj čija pobjeda daruje život po ljubavi, poziva i prihvaća sve odbačene i prezrene, sve one koji su postali otpadom sebičnosti, profita, nepravde i moći. Suvremeni čovjek kao da je još uvijek ostao zarobljen u tami Velikoga petka. Isus Krist je od njih odbačen te prepoznaje sebe i svoju odbačenost: u nerođenu djecu, u progonjenima i lišenima ljudskog dostojanstva, u siromašnima, u odbačenima na rubu društva, u nepravedno osuđenima. Raspeti i uskrsli Gospodin želi svima u Crkvi i u društvu otvoriti oči kako bismo svakog čovjeka prepoznali u njegovom neotuđivom dostojanstvu djeteta Božjega. Osoba u bilo kojoj dobi i bilo kojem stanju nikada ne smije biti odbačen. Raspeti i uskrsli Krist je najsnažnija obrana dostojanstva svakoga čovjeka. Svijet se mjenja ljubavlju. Premda smo krhki i slabi, glina i prašina, ali po vjeri i krštenju pozvani smo od uskrsloga Isusa Krista, i osposobljeni snagom Njegova Duha, dijeliti s drugome samo ono što smo iskusili u Isusovoj ljubavi prema čovjeku i biti svjedoci novosti u braku i obitelji, Crkvi i društvu.

Obitelj s pravom se može reći da je temelj života i zaglavni kamen društva i zajedništva u različitosti muškarca i žene, odraslih i djece, djeda i bake, oca i majke, brata i sestre, te da pod zajedničkim obiteljskim krovom nalazimo prostor i oslon ljubavi, za dušu i srce. Svako normalno društvo koje želi biti na strani života i budućnosti, u obitelji vidi model društva. Svjedoci smo nekih glasova koji žele obitelj vidjeti kao otpad i arheološki relikt prošlosti. Svi ti pokušaji leđima su okrenuti budućnosti. Dakako, samo obitelj, utemeljena na zajedništvu muškarca i žene, zaglavni je kamen budućnosti ljudskog roda. Stoga smo pojedinačno i zajedno, kao vjernici i građani, pozvani i dužni ukloniti sve oblike grobnih kamenja s naše budućnosti. Pomozimo obiteljima da budu snažne pred tolikim izazovima i ostanu neovisne pred agresivnim pritiscima raznih ovisnosti. Čemu služi zakon o životnom partnersvu lica istog pola? Čemu služe tolike kockarnice i kladionice koje se podižu uz naše škole, pored crkava, pa i pokraj dječjih vrtića? Nisu li to grobnice duše i tijela? Ne pokapajmo, već podižimo naše obitelji i našu mladost!

Svjesni smo da živimo u pluralnom društvu, ali naše razlike ni u kom slučaju ne smiju biti protiv obitelji. Stoga sve pozivam da budemo, ne samo iskreni i odgovorni, nego nježni, milosrdni i pun ljubavi prema svojoj i svim obiteljima jer ljubav koja se vidi kao lijek i terapija obitelji i društva, znak je Kristova uskrsnuća na djelu u nama i među nama, jer u noći vazmenog bdijenja bezbrojne upaljene svijeće pretvorile su prostor tame u prostor svjetla.

Pozivam i molim, da već sada usmjerimo pažnju i molitve za obitelj kako bismo svi, vjernici i građani, Crkva i društvo, prepoznali obitelj kao temelj i zaglavni kamen naše budućnosti.

Čestitajući vam Uskrs, u vama, u svima nama, vidim naraštaj sposoban graditi povjerenje u crnogorskom narodu, u crnogorskom društvu, na dobro svakoga građanina. Uskrsloga Gospodina molim da nam otvori srca svome milosrđu, koje se po Uskrsu izlijeva na čitavi svijet!

„Braćo i sestre, Kristovi vjernici i svi ljudi dobre volje, slavimo i hvalimo Boga Oca zbog radosti Kristova i našega uskrsnuća. Gospodnje je to djelo: kakvo čudo u očima našim! Stoga, u ime kotorskog biskupa Mons. Ilije Janjića, u ime Mons. Zefa Gashija, barskog nadbiskupa u miru, u ime svećenika, redovnika i redovnica barske nadbiskupije i kotorske biskupije, izričem vama i svima u obitelji Crkve i svim ljudima dobre volje čestitku za sretan Uskrs evanđeoskom radošću: Krist, uskrsnu! Aleluja! Doista uskrsnu! Aleluja! Aleluja!“

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar