Povećanje vrijednosti domaćeg proizvoda preko žiga, oznake geografskog porijekla…

bisnis up

U Baru se održava dvodnevni seminar “Osnaživanje kapaciteta proizvođača suvenira i gastrosuvenira” u organizaciji “Biznis start up centar Bar” (BSC Bar), u saradnji sa NVO Edukativni centar Bar.

Današnja tema seminara, koji počinje u 10 sati, je "Promocija proizvoda putem socijalnih mreža", a predavač je Igor Perčobić, sertfikovani ECDL.

Piše: Biljana Dabić

Cilj seminara je osnažiti kapacitete lokalnih proizvođača suvenira i gastrosuvenira u smislu podizanja nivoa konkurentnosti u poslovanju, zaštite intelektualne svojine, kao i u smislu unaprijeđenja promocije i prodaje njihovih proizvoda putem društvenih mreža.

Seminar je dio projekta “Unaprijeđenje crnogorske kulture kroz stimulisanje internacionalnog dijaloga i razvoja partnerstva iz oblasti primijenjene umjetnosti i starih zanata, koji finansira Ministarstvo kulture Crne Gore.

Jedan od osnovnih problema svih koji počinju sa izradom suvenira, ili drugih proizvoda namijenjenih prodaji jeste izrada žigova, oznaka... što nosi pečat proizvođača, ali i bolji plasman. Prvog dana seminara, sa učesnicima seminara na ovu temu su razgovarale predstavnice Ministarstva ekonomije Lidija Martić - načelnica Odsjeka za sticanje prava na žig, industrijski dizajn i oznake geografskog porijekla i Andrijana Milošević - samostalna savjetnica za žig i oznake geografskog porijekla
Načelnica Odsjeka za sticanje prava na žig, industrijski dizajn i oznake geografskog porijekla kaže da je pozitivno iznenađena interesovanjem i brojem učesnika seminara u Biznis centru u Baru. –

-Na seminaru su proizvođači suvenira, maslinari, proizvođači meda...Imali smo prilku da se osvrnemo na cjelokupan sistem zaštite prava intelektualne svojine u Crnoj Gori, ali sa posebnim osvrtom na sticanje prava na žig, industrijski dizajn i oznake geografskog porijekla. To pomaže samom proizvođaču da bude prepoznatljiv na tržištu. Sama registracija žiga, industrijskog dizajna i oznaka geografskog porijekla daje dodatnu vrijednost proizvodu, kaže Martić.

Za teritoriju Crne Gore ima oko 15.000 registrovanih žigova na nacionalnom nivou. To su žigovi koji su prošli nacionalnu proceduru, ali postoji veliki broj žigova koji se putem sistema svjetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine registruju za teritoriju Crne Gore i njih bude oko 3.000 godišnje
Osnivač Klastera turizma i kreativne industrije Olja Fatić kaže da za sve polaznike seminara tako i za članove Klastera turizma i kreativne industruje ovo je veoma značajan seminar.
-Bavili smo se temom koja nije mnogo poznata svim proizvođačima- zaštita imovine prava, zaštita proizvoda putem žiga, putem geografske oznake ili kolektivnog žiga. Žig, oznaka znače proizvođaču jer njegov proizvod ima dodatnu vrijednost, koja nije zanemarljiva. Sa druge strane, dobijamo pravo da možemo da branimo svoju intelektualnu svojinu u smislu da na tržištu možemo da nastupimo otvoreno, da možemo da branimo prava autentičnosti proizvoda. Seminar je od velikog značaja i već su neki od polaznika odlučili da krenu u procedure dobijanja žiga za svoje prizvode, kaže Fatić dodajući da u Klasteru planiraju da pokrenu kolektivni žig što bi predstavljalo vrstu kvaliteta i potvrde autentičnosti proizvoda.

bisnis up 1

Ispred Biznis centra Bar Vesna Markoč kaže da su u dosadašnjem radu sa proizvođačima uočili d a im je ova tema interesantna, a i velika nepoznanica.
-Odlučili smo da organizujemo dvodnevni seminar koji je u sklopu projekta koji finansira ministarstvo kulture. Današni seminar "Promocija proizvoda putem socijalnih mreža" obuhvatiće praktičan rad na računaru, kreiranje poslovnih profila na instagramu, FB, sve ono što je korisno za proizvođače koji mogu svoje proizvode da promovišu preko socijalnih mreža, kazala je Markoč
Seminar je besplatan za sve učesnike

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar