Besplatni kursevi računara za starije osobe

karitas comp

Caritas Barske nadbiskupije pokrenuo je besplatnu obuku za korišćenje računara i interneta namjenjenu starijim osobama sa područja opštine Bar.

Tokom dva mjeseca koliko je predviđeno da obuka traje, polaznici će imati priliku da steknu osnovna znanja potrebna za korišćenje Microsoft Worda i upotrebu interneta.

Jedan od polaznika obuke, gospodin Pero Marvučić, kaže da je jako zadovoljan sa organizacijom kursa, sa profesoricom koja ih obučava ali i sa druženjem koje se među polaznicima dešava:
"Ovo je jako lijepo organizovano i zamišljeno. Dobili smo priliku da naučimo osnovne stvari za rad na računarima a većina nas do sada nije imala takvu mogućnost. Radimo u kontinuitetu, na jedan povezan i smislen način, učimo svaki put nešto novo i svi smo zadovoljni a smjeha i priče svakako ne manjka", priča Pero.

Obuka se realizuje po akreditovanom programu obuke za odrasle i pisana je prema standardu ECDL (European Computer Driving Licence), a profesorica na kursu Ljiljana Spasić kaže da je grupa jako zanimljiva i vrijedna:
"Ovo mi je prvi put da obučavam starije osobe, i jako mi je interesantno da radim sa njima iako ulažem više strpljenja nego što to radim inače. Oni imaju želju da nauče i stalno imaju pitanja, zainteresovani su da usvoje znanja i mimo predviđenog programa što je jako pohvalno pa i ja sa časova izlazim nasmijana i zadovoljna".

Besplatna obuka za korišćenje računara i interneta se realizuje u okviru aktivnosti predviđenih projektom"We care - Ageing with Dignity and Respect" koji se finansira iz trilateralnog programa INTERREG IPA prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna gora 2014 - 2020. Za realizaciju projekta su zaduženi Caritas biskupije Banja Luka koji je vodeći partner, zatim opština Lipik, opština Garešnica i Caritas Barske nadbiskupije. Glavni cilj projekta je unaprijeđenje kvaliteta i dostupnosti zdravstvenih usluga socijalne njege za starije osobe u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Projekat je počeo sa realizacijom 01.06.2017. i trajaće do 30.11.2019. godine. Časovi se održavaju dva puta nedjeljno u trajanju od po sat vremena.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar