Gradjanska inicijativa razgovarala sa predstavnicima EU

gin

Danas, 11.februara, Branka Ćalasan, Nikoleta Pavićević i Rialda Kurgaš, predstavnice Građanske inicijative iz Bara, koja se zalaže za pronalaženje druge lokacije za izgradnju predškolske ustanove planirane u dvorištu tri postojeće škole, kao i rekonstrukciju uništenog školskog dvorišta, sastale su se danas sa predstavnicima delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Na sastanku su Delegaciji predočeni problemi sa kojima se građani Bara bore već četiri mjeseca, a u vezi sa kojima lokalna uprava i nadležna ministarstva odbijaju da reaguju na adekvatan način. U prvom redu ovi se problemi odnose na: oblasti vladavine prava, zaštite životne sredine, reforme lokalne samouprave, ugrožavanja lične bezbjednosti organizatora, ograničavanja slobode okupljanja kao i na nekompetentno, neetičko i selektivno izvještavanje javnog servisa.

Uvidom u fotografije i mnogobrojnu dokumentaciju, predstavnici Delegacije EU imali su priliku da se neposredno upoznaju sa problemom Barana.

Da podsjetimo, od 15. oktobra 2018. godine Barani na različite načine protestuju povodom netransparentne, nezakonite i neadekvatne izgradnje zgrade novog državnog vrtića, na parceli koja je decenijama unazad vršila funkciju školslog dvorišta za dvije srednje i jednu muzičku školu, a nalazi se pored zgrade osnovne škole. Građani ističu da žele vrtić koji će biti bezbjedan za njihovu djecu, i u kojem će djeci biti omogućen adekvatan rast i razvoj, što je u ovom projektu sporno. Takođe, zalažu se za očuvanje prijeko potrebnog školskog dvorišta za djecu starijeg uzrasta, kojima je oduzet spoljašnji školski prostor neophodan za socijalizaciju, učenje i adekvatan psihofizički razvoj. Protestuju i zbog sječe 94 zdravih stabala mediteranskog čempresa, koja je izvršena na perfidan način, bez elaborata o zaštiti životne sredine, a za koja u opštinskim dokumentima tvrde da zapravo nikad nisu ni postojala.

Predstavnici Delegacije EU upoznati su i sa prijetnjama upućenim organizatorima protesta, kojima se pokušava izvršiti pritisak. Aktivistkinji Pavićević prijetnje su upućene putem socijalne mreže facebook, od strane lažnog profila, a ona je slučaj prijavila nadležnim službama bezbjednosti, pa ostaje da se vidi da li će iste reagovati na odgovarajući način.

Predstavnici su naveli da ne mogu nadomjestiti propuste u nadležnostima institucija, ali će Brisel biti obaviješten o ovom pitanju. Potvrdili su da prate razvoj dešavanja u Baru, a svoje ocjene o Crnoj Gori EU će dati u sklopu godišnjeg izvještaja koji se očekuje na proljeće-stoji u saopštenju GI koje smo izvorno prenijeli u cjelosti.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar