FOTO: Sve više "ožiljaka" u ratu sa surlašem

1

Ožiljci rata sa “crvenim surlašem” postaju sve vidiljiviji i u Baru.

Iako je borba sa ovom štetočinom u našoj opštini davala najbolje rezultate u Crnoj Gori, zahvaljujući stručnosti i predanosti rukovodilac odsjeka za javno zelenilo Komunalnog, inžinjerke hortikulture Mire Prentović i njenog tima, žrtve ove pošasti koja još od početka 90-ih desetkuje palme po Mediteranu, vide se na gotovo svim javnim površinama uz obalu našeg grada.

Vlada Crne Gore je prošle godine obezbijedila 275.000 eura za sprovođenje fitosanitarnih mjera radi suzbijanja i uništavanja crvenog palminog surlaša i za saniranje štete nastale njegovim djelovanjem.

Tretiranje palmi koje je napao surlaš rade registrovane firme, pa se vlasnicima palmi ne preporučuje da sami preduzimaju ove mjere. Stručnjaci upozoravaju da insekta privlači miris palmi koji je izraženiji tokom rezidbe. Zato se preporučuje da ona bude u periodu od kraja decembra do polovine februara.

Surlaš nije opasan po zdravlje ljudi, ali na stablima nanosi ogromne štete koje često znače totalno uništenje biljke. Ova štetočina živi u unutrašnjosti palme tokom čitavog životnog ciklusa. Larve se hrane u mekom tkivu najmlađeg lišća, a u unutrašnjosti prave tunele i šupljine. Simptomi napada postaju vidljivi tek kada je biljka skoro uništena - klonulost listova i sušenje, pa čitava palma izgleda kao kišobran.

{galerija}info/2019/1/palme{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar