1

Ožiljci rata sa “crvenim surlašem” postaju sve vidiljiviji i u Baru.

Iako je borba sa ovom štetočinom u našoj opštini davala najbolje rezultate u Crnoj Gori, zahvaljujući stručnosti i predanosti rukovodilac odsjeka za javno zelenilo Komunalnog, inžinjerke hortikulture Mire Prentović i njenog tima, žrtve ove pošasti koja još od početka 90-ih desetkuje palme po Mediteranu, vide se na gotovo svim javnim površinama uz obalu našeg grada.

Vlada Crne Gore je prošle godine obezbijedila 275.000 eura za sprovođenje fitosanitarnih mjera radi suzbijanja i uništavanja crvenog palminog surlaša i za saniranje štete nastale njegovim djelovanjem.

Tretiranje palmi koje je napao surlaš rade registrovane firme, pa se vlasnicima palmi ne preporučuje da sami preduzimaju ove mjere. Stručnjaci upozoravaju da insekta privlači miris palmi koji je izraženiji tokom rezidbe. Zato se preporučuje da ona bude u periodu od kraja decembra do polovine februara.

Surlaš nije opasan po zdravlje ljudi, ali na stablima nanosi ogromne štete koje često znače totalno uništenje biljke. Ova štetočina živi u unutrašnjosti palme tokom čitavog životnog ciklusa. Larve se hrane u mekom tkivu najmlađeg lišća, a u unutrašnjosti prave tunele i šupljine. Simptomi napada postaju vidljivi tek kada je biljka skoro uništena - klonulost listova i sušenje, pa čitava palma izgleda kao kišobran.

Posljednje vijesti

Thumbnail U susret danu unutrašnjih poslova /2. Oktobar/ službenici CB Bar sa zamjenikom komandira stanice...
Više u kategorijama: Info  More  Obale  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb reklama

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar